Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita potravinářské pšenice a žita ze sklizně 2015

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F15%3A%230000880" target="_blank" >RIV/25328859:_____/15:#0000880 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita potravinářské pšenice a žita ze sklizně 2015

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mlynářské noviny, 2015, č. 4, s. 2-6.Článek se zabývá výsledky hodnocení kvality potravinářských obilovin ze sklizně 2015 na území České republiky. Celkem bylo hodnoceno 521 vzorků pekárenské pšenice (ČSN 46 1100-2) a 40 vzorků žita (ČSN 46 1100-4). Vybrané vzorky byly hodnoceny na obsah deoxynivalenolu a zearalenonu. Požadavky na jakost pekárenské pšenice ve čtyřech hodnocených parametrech (tj. bez příměsí a nečistot) splnilo 68 % vzorků z Čechách a 77 % vzorků z Moravy. Objemová hmotnost i číslo poklesu byly v průměru nadstandardní, Zelenyho test a obsah bílkovin průměrné. Projevily se také specifické vlastnosti odrůd. Specifitou ročníku jsou vysoké dosahované výnosy. Kvalita žita byla velmi dobrá. Úroveň kontaminace mykotoxiny byla nízká.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of food wheat and rye from the 2015 harvest

  • Popis výsledku anglicky

    Mlynarske noviny, 2015, 4, 2-6.The article deals with the results of the quality monitoring of food grain harvested in 2015 in the Czech Republic. A total of 521 bread wheat samples (ČSN 46 1100-2) and 40 rye samples (ČSN 46 1100-4). Selected samples were assessed for deoxynivalenol and zearalenone content .The requirements for the quality of the bread wheat were fulfilled in four parameters (ie. without Besatz) by 68 % of samples from Bohemia and 77 % of samples from Moravia. Both the bulk density and falling number were very high in average, Zeleny sedimentation and protein content values were average. There has also been particular characteristics of the varieties. Rye quality was very good. Mycotoxin level contamination was low.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologie a metody pro zachování kvality, bezpečnosti a nutriční hodnoty vybraných rostlinných surovin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů