Kvalita potravinářské pšenice a žita ze sklizně 2015
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F15%3A%230000880" target="_blank" >RIV/25328859:_____/15:#0000880 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita potravinářské pšenice a žita ze sklizně 2015
Popis výsledku v původním jazyce
Mlynářské noviny, 2015, č. 4, s. 2-6.Článek se zabývá výsledky hodnocení kvality potravinářských obilovin ze sklizně 2015 na území České republiky. Celkem bylo hodnoceno 521 vzorků pekárenské pšenice (ČSN 46 1100-2) a 40 vzorků žita (ČSN 46 1100-4). Vybrané vzorky byly hodnoceny na obsah deoxynivalenolu a zearalenonu. Požadavky na jakost pekárenské pšenice ve čtyřech hodnocených parametrech (tj. bez příměsí a nečistot) splnilo 68 % vzorků z Čechách a 77 % vzorků z Moravy. Objemová hmotnost i číslo poklesu byly v průměru nadstandardní, Zelenyho test a obsah bílkovin průměrné. Projevily se také specifické vlastnosti odrůd. Specifitou ročníku jsou vysoké dosahované výnosy. Kvalita žita byla velmi dobrá. Úroveň kontaminace mykotoxiny byla nízká.
Název v anglickém jazyce
Quality of food wheat and rye from the 2015 harvest
Popis výsledku anglicky
Mlynarske noviny, 2015, 4, 2-6.The article deals with the results of the quality monitoring of food grain harvested in 2015 in the Czech Republic. A total of 521 bread wheat samples (ČSN 46 1100-2) and 40 rye samples (ČSN 46 1100-4). Selected samples were assessed for deoxynivalenol and zearalenone content .The requirements for the quality of the bread wheat were fulfilled in four parameters (ie. without Besatz) by 68 % of samples from Bohemia and 77 % of samples from Moravia. Both the bulk density and falling number were very high in average, Zeleny sedimentation and protein content values were average. There has also been particular characteristics of the varieties. Rye quality was very good. Mycotoxin level contamination was low.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologie a metody pro zachování kvality, bezpečnosti a nutriční hodnoty vybraných rostlinných surovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů