Vyhodnocení kvality potravinářských obilovin ze sklizně roku 2015 - část a) kvalita
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F15%3A%230000885" target="_blank" >RIV/25328859:_____/15:#0000885 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://eagri.cz/public/web/file/445783/SVZ_Obiloviny_12_2015.pdf" target="_blank" >http://eagri.cz/public/web/file/445783/SVZ_Obiloviny_12_2015.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vyhodnocení kvality potravinářských obilovin ze sklizně roku 2015 - část a) kvalita
Popis výsledku v původním jazyce
Zpráva informuje o výsledcích hodnocení kvality potravinářských obilovin ze sklizně 2015 na území České republiky. Celkem bylo hodnoceno 547 vzorků pšenice (ČSN 46 1100-2), 40 vzorků žita (ČSN 46 1100-4) a 254 vzorků sladovnického ječmene (ČSN 46 1100-5). Výsledky jsou zpracovány formou tabulek, grafů a slovního hodnocení v rámci celé ČR, oblastech Čech, Moravy a jednotlivých krajů. Požadavky na jakost (bez příměsí a nečistot) splnilo 73 % vzorků pekárenské pšenice a 95 % vzorků žita. Zrno ječmene má zvýšený obsah dusíkatých látek, nižší obsah škrobu, vysokou klíčivost a příznivé hodnoty přepadu. Celkově lze ročník 2015 hodnotit jako rok s velmi dobrou produkcí i kvalitou sledovaných obilovin.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of the quality of food grain from the harvest of 2015 - part a) quality
Popis výsledku anglicky
The report summarises the results of the quality monitoring of grain intended for food production harvested in 2015 in the Czech Republic. A total of 547 wheat samples (ČSN 46 1100-2), 40 rye samples (ČSN 46 1100-4), and 254 malting barley samples (ČSN 46 1100-5) were evaluated. The results are presented as tables, plots and comments for the whole country and individual regions. The quality requirements (without Besatz) were fulfilled by 73 % of bread wheat samples and 95 % rye samples. Barley grain is higher in protein content, lower in starch content and has high germination and favourable retention above screen. In general, the harvest year can be seen as very good both in production and grain quality of considered cereals.
Klasifikace
Druh
V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Počet stran výsledku
23
Místo vydání
Kroměříž
Název nakladatele resp. objednatele
Ministerstvo zemědělství české republiky
Verze
—