Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita zrna pšenice a žita 2016

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F16%3AN0000062" target="_blank" >RIV/25328859:_____/16:N0000062 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita zrna pšenice a žita 2016

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek v časopise: Mlynářské noviny, 27, 2016, 3, 1-6, ISSN: 1214-6374 Článek se zabývá výsledky hodnocení kvality potravinářských obilovin ze sklizně 2014 na území České republiky. Celkem bylo hodnoceno 520 vzorků pekárenské pšenice (ČSN 46 1100-2) a 40 vzorků žita (ČSN 46 1100-4). Požadavky na jakost pekárenské pšenice ve čtyřech hodnocených parametrech (tj. bez příměsí a nečistot) splnilo 63 % vzorků z Čechách a 54 % vzorků z Moravy. Ve srovnání s rokem 2015 je kvalita sklizně 2016 pekárenské pšenice v ČR výrazně horší v objemové hmotnosti, mírně lepší v obsahu a kvalitě bílkovin a mírně horší v čísle poklesu. V pšenici se často vyskytují fuzariózní zrna. Kvalitu žita lze hodnotit jako průměrnou.

  • Název v anglickém jazyce

    The quality of the grain of wheat and rye in 2016

  • Popis výsledku anglicky

    Contribution in journal: Mlynářské noviny, 27, 2016, 3, 1-6, ISSN: 1214-6374 [In Czech] The article deals with the results of the quality monitoring of food grain harvested in 2014 in the Czech Republic. A total of 520 wheat samples (ČSN 46 1100-2) and 40 rye samples (ČSN 46 1100-4). The requirements for the quality of the bread wheat were fulfilled in four parameters (ie. without Besatz) by 63 % of samples from Bohemia and 54 % of samples from Moravia. Compared with the 2015 harvest, the quality of bread wheat in 2016 in the Czech Republic is significantly worse in bulk density, improved slightly in content and quality of protein and slightly worse decline in number. The wheat often contains fusarium grains. Rye quality can be rated as average.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů