Kvalita potravinářské pšenice a žita ze sklizně 2019
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F19%3AN0000031" target="_blank" >RIV/25328859:_____/19:N0000031 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita potravinářské pšenice a žita ze sklizně 2019
Popis výsledku v původním jazyce
Článek se zabývá výsledky sledování kvality potravinářských obilovin sklizených v roce 2019 v České republice. Celkem 553 vzorků pšenice a 45 vzorků žita bylo vyhodnoceno podle ČSN 46 1100-2 (pšenice) a ČSN 46 1100-4 (žito). Požadavky na jakost pekárenské pšenice splnilo ve čtyřech parametrech (tj. požadavků na maximální obsah příměsí a nečistot) 60 % vzorků z Čech a 67% vzorků z Moravy. Problémovým parametrem byla objemová hmotnost. Hodnoty čísla poklesu byly velmi dobré, obsah bílkovin byl nejvyšší v řadě sledovaných let od roku 2002 a vysoká je rovněž kvalita bílkovin měřená Zelenyho testem. Kvalitu žita lze hodnotit jako velmi dobrou. Nerecenzovaný článek: Mlynářské noviny, 30, 2019, 4, 2-4.
Název v anglickém jazyce
Quality of food wheat and rye from harvest 2019
Popis výsledku anglicky
The article deals with the results of the monitoring of bread wheat and rye quality from 2019 harvest in the Czech Republic. A total of 553 samples of wheat and 45 samples of rye were evaluated in accordance with CSN 46 1100-2 (wheat) and CSN 46 1100-4 (rye). The requirements for the bread wheat quality were fulfilled in four parameters (i.e. without requirement for the maximum content of admixtures and impurities) by 60 % of samples harvested in Bohemia and 67 % in Moravia. The most problematic parameter was test weight. Values of falling number were very good, the protein content was the highest in a time series data since 2002 and the quality of proteins measured by the Zeleny test was also high. Rye quality can be rated as very good. Non rewied article: Mlynářské noviny, 30, 2019, 4, 2-4.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů