Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita potravinářské pšenice a žita ze sklizně 2019

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F19%3AN0000031" target="_blank" >RIV/25328859:_____/19:N0000031 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita potravinářské pšenice a žita ze sklizně 2019

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek se zabývá výsledky sledování kvality potravinářských obilovin sklizených v roce 2019 v České republice. Celkem 553 vzorků pšenice a 45 vzorků žita bylo vyhodnoceno podle ČSN 46 1100-2 (pšenice) a ČSN 46 1100-4 (žito). Požadavky na jakost pekárenské pšenice splnilo ve čtyřech parametrech (tj. požadavků na maximální obsah příměsí a nečistot) 60 % vzorků z Čech a 67% vzorků z Moravy. Problémovým parametrem byla objemová hmotnost. Hodnoty čísla poklesu byly velmi dobré, obsah bílkovin byl nejvyšší v řadě sledovaných let od roku 2002 a vysoká je rovněž kvalita bílkovin měřená Zelenyho testem. Kvalitu žita lze hodnotit jako velmi dobrou. Nerecenzovaný článek: Mlynářské noviny, 30, 2019, 4, 2-4.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of food wheat and rye from harvest 2019

  • Popis výsledku anglicky

    The article deals with the results of the monitoring of bread wheat and rye quality from 2019 harvest in the Czech Republic. A total of 553 samples of wheat and 45 samples of rye were evaluated in accordance with CSN 46 1100-2 (wheat) and CSN 46 1100-4 (rye). The requirements for the bread wheat quality were fulfilled in four parameters (i.e. without requirement for the maximum content of admixtures and impurities) by 60 % of samples harvested in Bohemia and 67 % in Moravia. The most problematic parameter was test weight. Values of falling number were very good, the protein content was the highest in a time series data since 2002 and the quality of proteins measured by the Zeleny test was also high. Rye quality can be rated as very good. Non rewied article: Mlynářské noviny, 30, 2019, 4, 2-4.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů