Vliv zkrmování pšenic s barevným zrnem na užitkovost a metabolismus brojlerových kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F17%3AN0000080" target="_blank" >RIV/25328859:_____/17:N0000080 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/17:43911151
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv zkrmování pšenic s barevným zrnem na užitkovost a metabolismus brojlerových kuřat
Popis výsledku v původním jazyce
Zkrmování pšenic s různou barvou zrna nemělo vliv na růstové schopnosti kuřat a neovlivnilo antioxidační kapacitu krve. Zkrmování pšenice s purpurovým perikarpem nicméně zhoršilo výtěžnost jatečně upraveného těla brojlerových kuřat, ale mělo pozitivní vliv na aktivity enzymů AST, ALT a LD. Průkazné rozdíly byly zjištěny také v parametrech metabolismu tuků (průkazně vyšší koncentrace cholesterolu v krvi kuřat krmených pšenicí s purpurovým perikarpem a průkazně nižší koncentrace TAG v krvi kuřat kontrolní skupiny).
Název v anglickém jazyce
The Influence of Feeding Wheat with Colour Grain on Performance and Metabolism of Broiler Chickens
Popis výsledku anglicky
The influence of feeding of wheat with a different color grain (red - control, purple or blue - experimental wheat) on performance parameters and metabolism of broiler chickens were evaluated. Weight gain, feed conversion ratio, carcass yield, the yield of breast and thigh muscle, antioxidant activity, and biochemical parameters of the blood in the Ross 308 chickens were monitored. The differences were not significant between groups in the growth of chickens but in group fed purple wheat was found the significantly lowest carcass yield (70.3%) in comparison with other groups (76.0% in the control group, 75.7% in the blue group, respectively). The chickens of the control group had significantly higher activities of some enzymes (AST, ALP, LD, respectively) compared to the group fed purple wheat. Further significant differences between groups were found in the parameters of fat metabolism.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510206" target="_blank" >QJ1510206: Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-263-1089-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
171-175
Název nakladatele
Tribun EU s.r.o.
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
20. 4. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—