Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The influence of feeding wheat with blue aleurone on biochemical parameters, antioxidant activity and performance of broiler chickens

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43912535" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43912535 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2017/mnet_2017_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2017/mnet_2017_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The influence of feeding wheat with blue aleurone on biochemical parameters, antioxidant activity and performance of broiler chickens

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Blue wheat contain the higher content of anthocyanins than common wheat cultivars. The aim of this study was to evaluate the influence of feeding wheat with blue aleurone on broiler chicken&apos;s biochemical parameters, antioxidant activity and performance parameters. The study was conducted on 60 hybrid broiler chickens Ross 308. They were fattened on deep litter system. The experimental period lasted from day 12 to day 36 of chickens ages. The broilers were randomly divided on 2 groups. The first group (n = 30) was fed experimental feed mixtures containing 38.2% of blue wheat UC66049 and second group (n = 30) was fed control feed mixtures containing 38.2% of common wheat Vánek (C). At the end of the experiment was collected the blood samples (n = 8 in the both groups). In the blood were determined the enzymes activities (aspartate aminotransferase, gamma-glutamyl transferase, alanine aminotransferase, lactate dehydrogenase), concentrations of albumin, total protein, cholesterol, triglycerides, bilirubin, uric acid, urea, and antioxidant activity. During the trial were not observed significant differences (P &gt; 0.05) between both groups in blood biochemical parameters, antioxidant activity, feed intake, feed conversion, weight, and carcass indicators.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of feeding wheat with blue aleurone on biochemical parameters, antioxidant activity and performance of broiler chickens

  • Popis výsledku anglicky

    Blue wheat contain the higher content of anthocyanins than common wheat cultivars. The aim of this study was to evaluate the influence of feeding wheat with blue aleurone on broiler chicken&apos;s biochemical parameters, antioxidant activity and performance parameters. The study was conducted on 60 hybrid broiler chickens Ross 308. They were fattened on deep litter system. The experimental period lasted from day 12 to day 36 of chickens ages. The broilers were randomly divided on 2 groups. The first group (n = 30) was fed experimental feed mixtures containing 38.2% of blue wheat UC66049 and second group (n = 30) was fed control feed mixtures containing 38.2% of common wheat Vánek (C). At the end of the experiment was collected the blood samples (n = 8 in the both groups). In the blood were determined the enzymes activities (aspartate aminotransferase, gamma-glutamyl transferase, alanine aminotransferase, lactate dehydrogenase), concentrations of albumin, total protein, cholesterol, triglycerides, bilirubin, uric acid, urea, and antioxidant activity. During the trial were not observed significant differences (P &gt; 0.05) between both groups in blood biochemical parameters, antioxidant activity, feed intake, feed conversion, weight, and carcass indicators.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510206" target="_blank" >QJ1510206: Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2017: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-529-9

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    266-271

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    8. 11. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000440194500047