Kvalita odrůd ozimé pšenice v polním pokusu v Kroměříži v roce 2017
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F18%3AN0000053" target="_blank" >RIV/25328859:_____/18:N0000053 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2018/2018_2/31-38.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2018/2018_2/31-38.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita odrůd ozimé pšenice v polním pokusu v Kroměříži v roce 2017
Popis výsledku v původním jazyce
Byla hodnocena technologická kvalita 75 odrůd ozimé pšenice seté, 2 odrůd pšenice tvrdé a jedné pšenice špaldy. Odrůdy byly pěstovány v roce 2017 v polním pokusu v Kroměříži ve dvou technologiích pěstování, lišících se hnojením (extenziv-ní technologie: 70 kg N/ha, intenzivní technologie: 218 kg N/ha a aplikace mikroprvků), fungicidním ošetřením (extenzivní techno-logie: bez ošetření, intenzivní technologie: 3 aplikace za vegetaci) a aplikací morforegulátorů (extenzivní technologie: bez aplikace, intenzivní: 2 aplikace za vegetaci). U extenzivní technologie byla provedena infekce patogenem F. culmorum. Kvalita sklizeného zrna pšenice seté a špaldy byla hodnocena podle ČSN 46 1100-2, tj. číslo poklesu, obsah dusíkatých látek, Zelenyho test a obje-mová hmotnost, dále byla stanovena HTZ. Stejné parametry byly hodnoceny u pšenice tvrdé, s výjimkou Zelenyho testu, místo kterého se stanovuje podíl sklovitých zrn (ČSN 46 1100-3). Byl zjištěn statisticky vysoce významný rozdíl (t-test, P < 0,001) mezi intenzivní a extenzivní technologií v obsahu bílkovin, Zelenyho testu, objemové hmotnosti, čísle poklesu i HTZ (P < 0,05).
Název v anglickém jazyce
Quality of winter wheat varieties in field trial in Kroměříž in 2017
Popis výsledku anglicky
The technological quality of 75 varieties of winter wheat, 2 varieties of durum wheat and one spelt was evaluated. The varieties were grown in 2017 in a field experiment in Kroměříž at two levels of cultivation, with different level of fertilization (extensive: 70 kg N/ha, intensive: 218 kg N/ha plus application of micronutrients), fungicidal treatment (extensive: without fun-gicidal treatment, intensive: 3 entries for vegetation) and application of growth regulators (extensive: without treatment, inten-sive: 2 entries for vegetation). Inoculation with F. culmorum was carried out in extensive technology. The quality of the har-vested grain was evaluated according to CSN 46 1100-2 (2001) for the bread wheat, i.e. falling number, protein content, Zeleny test and bulk density, and moreover TKW. The same parameters were evaluated for durum wheat, except for the Zeleny test, instead of which the proportion of vitreous grains is determined. There was a statistically significant difference (t-test, P < 0.001) between intensive and extensive technology in protein content, Zeleny test, bulk density, falling number and HTZ (P < 0.05).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
31-36, 38
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—