Výnos a kvalita odrůd ozimé pšenice v polním pokusu v Kroměříži v roce 2018
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F19%3AN0000018" target="_blank" >RIV/25328859:_____/19:N0000018 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2019/2019_2/28-35.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2019/2019_2/28-35.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výnos a kvalita odrůd ozimé pšenice v polním pokusu v Kroměříži v roce 2018
Popis výsledku v původním jazyce
Byl hodnocen výnos a technologická kvalita 101 odrůdy ozimé pšenice seté a jedné odrůdy pološpaldy. Odrůdy byly pěstovány v roce 2018 v polním pokusu v Kroměříži ve dvou technologiích pěstování, lišících se hnojením (extenzivní technologie: 92 kg N/ha, intenzivní technologie: 224 kg N/ha), fungicidním ošetřením (extenzivní technologie: bez ošetření, intenzivní technologie: 2 aplikace za vegetaci) a aplikací morforegulátorů (extenzivní technologie: bez aplikace, intenzivní: 2 aplikace za vegetaci). U sklizeného zrna byla hodnocena kvalita (číslo poklesu, obsah dusíkatých látek, Zelenyho test, objemová hmotnost, HTZ) a výnos. V intenzivní technologii byl statisticky významně vyšší výnos (v průměru všech odrůd o 1,3 t/ha, tj. 15 %) i všech sledovaných kvalitativních parametrů. Reakce jednotlivých odrůd na změnu intenzity pěstování se lišila. K významnému zvýšení Zelenyho testu došlo zejména u odrůd s dobrou kvalitou, tj. u odrůd, které měly vysoké hodnoty i v extenzivní technologii. Objemová hmotnost byla naopak nejvíce zvýšena u odrůd, které měly v extenzivní technologii hodnoty objemové hmotnosti nízké.
Název v anglickém jazyce
Quality of winter wheat varieties in field trial in Kroměříž in 2018
Popis výsledku anglicky
The yield and technological quality of 101 varieties of winter wheat and one spelt crossbreed were evaluated. The varieties were grown in 2018 in a field experiment in Kroměříž under two crop management levels, differing in nitrogen rate (extensive: 92 kg N/ha, intensive: 224 kg N/ha), fungicidal treatment (extensive: without treatment, intensive: 2 entries for vegetation) and application of growth regulators (extensive: without application, intensive: 2 entries for vegetation). The quality of the harvested grain was evaluated according to CSN 46 1100-2 (2001) for the bread wheat, i.e. falling number, protein content, Zeleny test and bulk density, and moreover thousand kernel weight. There was a statistically significant difference between intensive and extensive technology in yield (in average of all cultivars by 1.3 t/ha, i.e. 15 %) and all qualitative characteristics observed. The response of the varieties to the crop management levels differed. Significant increase in Zeleny test occurred especially in varieties of good quality, i.e. varieties with high values of Zeleny test even in extensive technology. Bulk density was, on the contrary, the most increased in varieties with low bulk density values in extensive technology.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
28-35
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—