Kvalita odrůd ozimé pšenice v polním pokusu v Kroměříži v roce 2016
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F17%3AN0000030" target="_blank" >RIV/25328859:_____/17:N0000030 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vukrom.cz/obilnarske-listy/obsah/1-2017/19-24" target="_blank" >http://www.vukrom.cz/obilnarske-listy/obsah/1-2017/19-24</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita odrůd ozimé pšenice v polním pokusu v Kroměříži v roce 2016
Popis výsledku v původním jazyce
Byl hodnocen vliv intenzity pěstování na technologickou kvalitu zrna 67 odrůd ozimé pšenice. Odrůdy byly pěstovány v roce 2016 v polním pokusu v Kroměříži ve dvou technologiích pěstování, lišících se hnojením (extenzivní technologie: 55 kg N/ha, intenzivní technologie: 217 kg N/ha plus aplikace mikroprvků), fungicidním ošetřením (extenzivní technologie: bez ošetření, intenzivní technologie: 5 vstupů za vegetaci) i aplikací morforegulátorů (extenzivní technologie: bez aplikace, intenzivní: 4 vstupy za vegetaci). Kvalita sklizeného zrna byla hodnocena podle ČSN 46 1100-2 (2001) pro pšenici setou-pekárenskou, tj. číslo poklesu, obsah dusíkatých látek, Zelenyho test a objemová hmotnost, dále byla stanovena HTZ. U pšenice bez fungicidního ošetření (tj. extenzivní technologie) byl analyzován obsah deoxynivalenolu. Byl zjištěn statisticky vysoce významný rozdíl (t-test, P < 0,001) mezi intenzivní a extenzivní technologií pro obsah bílkovin, Zelenyho test i objemovou hmotnost, méně významný byl tento rozdíl pro HTZ (P < 0,05). Největší slabinou dosažené kvality u obou technologií pak byla nízká objemová hmotnost, stejně, jako tomu bylo v roce 2016 v rámci celé ČR. Obsah deoxynivalenolu byl nízký, maximální hodnota činila 156 μg/kg a u 48 odrůd byl obsah pod limitem kvantifikace.
Název v anglickém jazyce
Quality of winter wheat varieties in a field trial in Kroměříž in 2016
Popis výsledku anglicky
The effect of an intensity of cultivation technology on grain quality of 67 varieties of winter wheat was evaluated. The varieties were grown in 2016 in a field experiment in Kroměříž at two levels of cultivation, with different level of fertilization (extensive: 55 kg N/ha, intensive: 217 kg N/ha plus application of micronutrients), fungicidal treatment (extensive: without fungicidal treatment, intensive: 5 applications for vegetation) and use of growth regulators (extensive: without treatment, intensive: 4 applications per vegetation). The quality of the harvested grain was evaluated according to CSN 46 1100-2 (2001) for the bread wheat, ie. falling number, protein content, Zeleny test and bulk density, and moreover TKW. The variant without fungicidal treatment (ie. extensive technology) was analyzed for deoxynivalenol content. A statistically highly significant difference (t-test, P <0.001) between intensive and extensive technology was shown for protein content, Zeleny test and bulk density, for TKW this difference was significant (P <0.05). The biggest weakness of the quality achieved at both levels was low bulk density, just as it was in 2016 in the whole country. Deoxynivalenol content was low, the maximum value was 156 μg/kg and in 48 varieties were below the limit of quantification).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
19-24
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—