Vliv porostlosti pšenice na její kvalitu a změny v průběhu skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F18%3AN0000056" target="_blank" >RIV/25328859:_____/18:N0000056 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26791251:_____/18:N0000021
Výsledek na webu
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2018/2018_3_4/84-88.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2018/2018_3_4/84-88.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv porostlosti pšenice na její kvalitu a změny v průběhu skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován vliv porostlosti pšenice na její kvalitu a změnu jednotlivých kvalitativních parametrů v průběhu skladování. Na dvou lokalitách (Kroměříž, Zubří) byly zakládány v letech 2015 a 2016 maloparcelkové polní pokusy se dvěma odrůdami jarní pšenice (Granny, Vánek) a třemi odrůdami ozimé pšenice (Cimrmanova raná, Tobak, Turandot). Porůstání bylo cíleně provokováno. V Zubří byla sklizeň rozdělena do dvou termínů, přičemž druhý byl opožděn v závislosti na počasí o cca 14 dnů. V Kroměříži byly před kombajnovou sklizní ručně odebrány z jednotlivých parcel snopky, které byly opakovaně namáčeny. U sklizeného zrna byly analyzovány kvalitativní parametry, a to v krátkém období po sklizni a pak po 26, 52 a 78 týdnech skladování. Mezi kontrolními a porostlými vzorky zrna byly u některých variant zjištěny statisticky významné rozdíly v objemové hmotnosti a čísle poklesu, i v obsahu bílkovin a jejich kvalitě. K statisticky významnému snížení klíčivosti došlo pouze u odrůdy Vánek v obou letech v lokalitě Zubří (FN méně než 170 s). Ve změnách kvalitativních parametrů po skladování nebyly zaznamenány statisticky významné rozdíly mezi kontrolními a porostlými vzorky zrna.
Název v anglickém jazyce
The influence of sprouting on wheat quality and its changes during the storage
Popis výsledku anglicky
The influence of sprouting on wheat grain quality and the change of individual qualitative parameters of sprouted grain during storage was studied. At two locations (Kroměříž, Zubří) small plot field trials with two varieties of spring wheat (Granny, Vánek) and three varieties of winter wheat (Cimrmananova raná, Tobak, Turandot) were established in 2015 and 2016. The sprouting was intentionally provoked. In Zubří, the harvest was split into two terms, with the second delayed about 14 days. In Kroměříž, parts of plots were harvested manually and sheafs were made, which were than repeatedly soaked. Threshed grain was analyzed for qualitative parameters, shortly after harvest and after 26, 52 and 78 weeks of storage. There were statistically significant differences in the test weight and falling number, and also in the protein content and quality observed between control and sprouted variants. A statistically significant reduction in germination occurred only for the variety Vánek grown in both years in Zubří (FN less than 170 s). Changes in the qualitative parameters after storage did not show statistically significant differences between control and sprouted samples.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologie a metody pro zachování kvality, bezpečnosti a nutriční hodnoty vybraných rostlinných surovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
3-4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
84-88
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—