Nový genetický zdroj ječmene pro potravinářské využití se zvýšeným obsahem a diferencovanými vlastnostmi beta-glukanů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F18%3AN0000074" target="_blank" >RIV/25328859:_____/18:N0000074 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nový genetický zdroj ječmene pro potravinářské využití se zvýšeným obsahem a diferencovanými vlastnostmi beta-glukanů
Popis výsledku v původním jazyce
Linie ječmene jarního KM 2975 a KM 3189-121 s vysokým obsahem beta-glukanů s definovaným poměrem vazeb β(1,3)/β(1,4) pro specifické využití ve šlechtění potravinářských typů ječmene s očekávanou vysokou nutriční a zdravotně preventivní charakteristikou. Obě linie se vyznačují specifickou nutriční jakostí zrna, danou přítomností recesivní alely wax, ověřené aplikací ins-del molekulárních markerů. Jedná o materiály s diferencovanou a vysokou molekulární hmotností beta-glukanů (630, resp. 660 MW kg/mol u KM 2975 a KM 3189-121) a rozdílným poměrem β(1,3)/β(1,4) vazeb. Dá se proto očekávat rozdílná funkční a zdravotně preventivní charakteristika beta-glukanů z těchto nových genetických zdrojů při jejich využití k vývoji potravin pro zdravou výživu lidí.
Název v anglickém jazyce
New genetic source of barley for food use with increased content and differentiated properties of beta-glucans
Popis výsledku anglicky
Spring barley line KM 2975 and KM 3189-121 with a high content of beta-glucans with a defined β (1,3) / β (1,4) bond ratio for specific use in the breeding of barley food types with expected high nutritional and health preventive characteristics. Both lines are characterized by the specific nutritional quality of the grain, given the presence of the recessive allele wax, verified by the application of inserts of molecular markers. They are materials with different and high molecular weight beta-glucans (630, respectively 660 MW kg / mol for KM 2975 and KM 3189-121) and different ratio of β (1,3) / β (1,4) bonds. Therefore, different functional and health-preventive characteristics of beta-glucans from these new genetic resources can be expected to be used to develop food for healthy human nutrition.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
KM9
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Informace o uzavření smlouvy: Předávací protokol nového genetického zdroje Adresa: Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o., Havlíčkova 2787, 76701 Kroměříž Datum uzavření smlouvy: 10. 12.. 2018. Odpovědná osoba: Ing. Marta Zavřelová, Ph.D. tel: 573 317 174, zavrelova@vukrom.cz
Ekonomické parametry
Předávané nové genetické zdroje se vyznačují zvýšeným obsahem beta-glukanů o 10,1 %, resp. 33,3 % (u KM 2975 a KM 3189-121) a o 1,5-7,5 % vyšším výnosem zrna v porovnání s registrovanou odrůdou AF Cesar. Vůči sladovnické odrůdě Bojos poskytují průměrný výnos zrna vyšší než 86%.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
25328859
Název vlastníka
Agrotest fyto, s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—