Content of beta-glucans and polyphenols in six barley varieties intended for human nutrititon
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F22%3AN0000026" target="_blank" >RIV/25328859:_____/22:N0000026 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Content of beta-glucans and polyphenols in six barley varieties intended for human nutrititon
Popis výsledku v původním jazyce
The content of β-glucans and polyphenolic compounds was analysed in six genotypes of hull-less barley (AF Lucius, AF Cesar, Nudimelancrithon, KM 2975, KM 3189, KM 2551) intended for human nutrition. Both compound groups are classified as the substances with a positive effect on human health. To understand how cooking process could influence the content of β-glucans and polyphenols, both raw and cooked grains have been analysed. The results of the study should contribute to finding the gentle processing technologies with the aim to reduce the degradation of health beneficial compounds during processing.
Název v anglickém jazyce
Content of beta-glucans and polyphenols in six barley varieties intended for human nutrititon
Popis výsledku anglicky
The content of β-glucans and polyphenolic compounds was analysed in six genotypes of hull-less barley (AF Lucius, AF Cesar, Nudimelancrithon, KM 2975, KM 3189, KM 2551) intended for human nutrition. Both compound groups are classified as the substances with a positive effect on human health. To understand how cooking process could influence the content of β-glucans and polyphenols, both raw and cooked grains have been analysed. The results of the study should contribute to finding the gentle processing technologies with the aim to reduce the degradation of health beneficial compounds during processing.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 18th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience
ISBN
978-80-88307-12-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
97-100
Název nakladatele
Czech Chemical Society
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
9. 11. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—