Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mezinárodní soutěž pěstebních technologií 2020 ve výsledkových přehledech II. část: Vyhodnocení kvality pšenice ozimé

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F20%3AN0000032" target="_blank" >RIV/25328859:_____/20:N0000032 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2020/2020_3_4/70_76.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2020/2020_3_4/70_76.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mezinárodní soutěž pěstebních technologií 2020 ve výsledkových přehledech II. část: Vyhodnocení kvality pšenice ozimé

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Soutěže pěstebních technologií jsou v Kroměříži zakládány od roku 2013. Hodnocen je dosažený výnos, vynaložené náklady a realizační cena produkce. Ta závisí také na kvalitě sklizeného zrna. Kvalita zrna pšenice je posuzována podle obsahu N-látek (NL), čísla poklesu (FN), objemové hmotnosti (OH), Zelenyho testu (SEDI) a hmotnosti tisíce zrn (HTZ). Ve sklizni 2020 byla kvalita pšenice ve srovnání s minulými soutěžními lety podprůměrná. Pouze sedm pěstebních technologií (15 %) vyhovělo ČSN 46 1100-2 ve čtyřech parametrech (OH, FN, SEDI, NL) kladených na pekárenskou pšenici. Nejméně vyhovujícím kvalitativním parametrem byla objemová hmotnost. Pouze sedm variant (tj. 15 %) mělo hodnotu vyšší, než požaduje norma (76 kg/hl). Průměr 73,5 kg/hl je nejnižší za dobu trvání Soutěží. Také průměrné FN (295 s) bylo ve sklizni 2020 za dobu trvání Soutěží nejnižší, hodnoty však byly i tak dostatečné a požadavku (min. 220 s) vyhovělo 90 % variant. Obsah NL byl naopak v roce 2020 nejvyšší (průměr 13,9%) a požadavku pro pšenici pekárenskou (min. 11,5%) vyhověly všechny varianty. Na kvalitu bílkovin (SEDI) všechny varianty s pekárenskými odrůdami vyhověly požadavku pro pekárenskou pšenici (min. 30 ml), průměrná hodnota byla na střední úrovni z dosud hodnocených let. Ze dvou soutěžních variant s pečivárenskou pšenicí (CK) ani jedna nevyhověla ve všech parametrech.

  • Název v anglickém jazyce

    International Competition of cropping systems in results review. Part II: Grain quality evaluation

  • Popis výsledku anglicky

    Competition of Crop Management Practices has been established in Kroměříž since 2013. The achieved yield, costs incurred and the realization price of production, which depends also on the quality of the harvested grain, are evaluated. Wheat grain quality is assessed by crude protein content (CPC), falling number (FN), bulk density (BD), Zeleny test (SEDI), and thousand kernel weight (TKW). In the 2020 harvest, the quality of wheat was below the average level compared to results of previous years. Only seven growing technologies (15%) complied with ČSN 46 1100-2 in four parameters (BD, FN, SEDI, CPC) required for bread wheat. The least satisfactory parameter was BD. Only seven variants (ie 15%) had a value higher than required by the standard (76.0 kg/hl) and the average was only 73.5 kg/hl, which is the lowest of all previous Competition years. The average FN (295 s) was also the lowest in the 2020 harvest of all previous Competition years, but the values were still sufficient and the requirement (min. 220 s) was met by 90% of technologies. On the other hand, the content of CPC was the highest in 2020 (average 13.9%) and all technologies met the requirement for bread wheat (min. 11.5%). For protein quality (SEDI), all items met the requirement for bread wheat (min. 30 ml), the average value was at a medium level from the years evaluated so far. Of the two competition technologies with bakery wheat (CK), none of them met all the parameters.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Obilnářské listy

  • ISSN

    1212-138X

  • e-ISSN

    1213-3981

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3-4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    70-76

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus