Mezinárodní soutěž pěstebních technologií 2020 ve výsledkových přehledech II. část: Vyhodnocení kvality pšenice ozimé
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F20%3AN0000032" target="_blank" >RIV/25328859:_____/20:N0000032 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2020/2020_3_4/70_76.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2020/2020_3_4/70_76.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mezinárodní soutěž pěstebních technologií 2020 ve výsledkových přehledech II. část: Vyhodnocení kvality pšenice ozimé
Popis výsledku v původním jazyce
Soutěže pěstebních technologií jsou v Kroměříži zakládány od roku 2013. Hodnocen je dosažený výnos, vynaložené náklady a realizační cena produkce. Ta závisí také na kvalitě sklizeného zrna. Kvalita zrna pšenice je posuzována podle obsahu N-látek (NL), čísla poklesu (FN), objemové hmotnosti (OH), Zelenyho testu (SEDI) a hmotnosti tisíce zrn (HTZ). Ve sklizni 2020 byla kvalita pšenice ve srovnání s minulými soutěžními lety podprůměrná. Pouze sedm pěstebních technologií (15 %) vyhovělo ČSN 46 1100-2 ve čtyřech parametrech (OH, FN, SEDI, NL) kladených na pekárenskou pšenici. Nejméně vyhovujícím kvalitativním parametrem byla objemová hmotnost. Pouze sedm variant (tj. 15 %) mělo hodnotu vyšší, než požaduje norma (76 kg/hl). Průměr 73,5 kg/hl je nejnižší za dobu trvání Soutěží. Také průměrné FN (295 s) bylo ve sklizni 2020 za dobu trvání Soutěží nejnižší, hodnoty však byly i tak dostatečné a požadavku (min. 220 s) vyhovělo 90 % variant. Obsah NL byl naopak v roce 2020 nejvyšší (průměr 13,9%) a požadavku pro pšenici pekárenskou (min. 11,5%) vyhověly všechny varianty. Na kvalitu bílkovin (SEDI) všechny varianty s pekárenskými odrůdami vyhověly požadavku pro pekárenskou pšenici (min. 30 ml), průměrná hodnota byla na střední úrovni z dosud hodnocených let. Ze dvou soutěžních variant s pečivárenskou pšenicí (CK) ani jedna nevyhověla ve všech parametrech.
Název v anglickém jazyce
International Competition of cropping systems in results review. Part II: Grain quality evaluation
Popis výsledku anglicky
Competition of Crop Management Practices has been established in Kroměříž since 2013. The achieved yield, costs incurred and the realization price of production, which depends also on the quality of the harvested grain, are evaluated. Wheat grain quality is assessed by crude protein content (CPC), falling number (FN), bulk density (BD), Zeleny test (SEDI), and thousand kernel weight (TKW). In the 2020 harvest, the quality of wheat was below the average level compared to results of previous years. Only seven growing technologies (15%) complied with ČSN 46 1100-2 in four parameters (BD, FN, SEDI, CPC) required for bread wheat. The least satisfactory parameter was BD. Only seven variants (ie 15%) had a value higher than required by the standard (76.0 kg/hl) and the average was only 73.5 kg/hl, which is the lowest of all previous Competition years. The average FN (295 s) was also the lowest in the 2020 harvest of all previous Competition years, but the values were still sufficient and the requirement (min. 220 s) was met by 90% of technologies. On the other hand, the content of CPC was the highest in 2020 (average 13.9%) and all technologies met the requirement for bread wheat (min. 11.5%). For protein quality (SEDI), all items met the requirement for bread wheat (min. 30 ml), the average value was at a medium level from the years evaluated so far. Of the two competition technologies with bakery wheat (CK), none of them met all the parameters.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
3-4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
70-76
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—