Soutěž technologií pěstování v Kroměříži 2022: Kvalita zrna pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F23%3AN0000006" target="_blank" >RIV/25328859:_____/23:N0000006 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2023/2023_1/3_9.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2023/2023_1/3_9.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Soutěž technologií pěstování v Kroměříži 2022: Kvalita zrna pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
Soutěže pěstebních technologií jsou v Kroměříži pořádány od roku 2013. Hodnocen je dosažený výnos, vynaložené náklady a realizační cena produkce. Ta závisí také na kvalitě sklizeného zrna. Kvalita zrna pšenice je posuzována podle obsahu N-látek (NL), čísla poklesu (FN), objemové hmotnosti (OH), Zelenyho testu (SEDI) a hmotnosti tisíce zrn (HTZ). Hodnoty požadované podle ČSN 46 1100-2 pro pekárenskou pšenici (OH min 760 kg/hl, FN min 220 s, SEDI min 30 ml, NL min 11,5 %) splnilo 33 z hodnocených 48 variant (69 %). Nejméně variant (33, tj. 69 %) vyhovělo na Zelenyho test, charakterizující kvalitu bílkovin. Průměrná hodnota Zelenyho testu (33 ml) byla nejnižší z dosud hodnocených let a odrazila se na ní zejména volba odrůdy. Zatímco varianty s pekárenskými odrůdami (třídy A, B) až na jednu výjimku požadavku pro pekárenskou pšenici vyhověly, z variant s odrůdami třídy C nevyhověla žádná. Na objemovou hmotnost vyhovělo všech 48 variant (průměr 79,9 kg/hl), na číslo poklesu 47 (98 %) variant s průměrem 317 s a na obsah NL 45 (94 %) variant. Průměrný obsah NL (12,4 %) byl třetí nejnižší z dosud hodnocených let. Ze šesti soutěžních variant s pečivárenskou pšenicí (CK) pouze jedna vyhověla ve všech parametrech požadavkům na pečivárenskou pšenici.
Název v anglickém jazyce
Competition in crop cultivation technologies Kroměříž 2022: Wheat grain quality
Popis výsledku anglicky
Competitions in crop cultivation technologies have been held in Kroměříž since 2013. The evaluation is based on the achieved grain yield, the costs incurred and the price of the production. The latter also depends on the quality of the harvested grain. The quality of wheat grain is assessed by protein content (NL), falling number (FN), test weight (OH), Zeleny test (SEDI) and thousand kernel weight (HTZ). The values required by CSN 46 1100-2 for baking wheat (OH min 76.0 kg/hl, FN min 220 s, SEDI min 30 ml, NL min 11.5 %) were met by 33 of the 48 variants (69 %). The lowest number of variants (33, i.e. 69 %) passed the Zeleny test, which characterizes protein quality. The average value of the Zeleny test (33 ml) was the lowest of the years evaluated so far and was mainly influenced by the choice of variety. While the variants with baking varieties (Class A, B), with one exception, met the requirement for baking wheat, none of the variants with Class C varieties did. All 48 variants comply with the requirement on the test weight (average 79.9 kg/hl), 47 (98 %) variants with the requirement on the falling number with an average value of 317 s and 45 (94 %) variants on the NL content. The average NL content (12.4 %) was the third lowest of the years evaluated so far. Of the six competing variants with biscuit wheat (CK), only one comply with all requirements on the biscuit wheat.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
3-4, 6-9
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—