Vliv genotypu a intenzity zpracování na obsah nutričně významných látek v mlýnských produktech ze zrna ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000030" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000030 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2021/2021_1/3_8.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2021/2021_1/3_8.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv genotypu a intenzity zpracování na obsah nutričně významných látek v mlýnských produktech ze zrna ječmene
Popis výsledku v původním jazyce
Vybrané materiály bezpluchého jarního ječmene, odrůda AF Cesar a nové genetické zdroje se sníženým podílem polysacharidu amylózy (waxy typem škrobu), linie KM 2454, KM 2551 a KM 2975, byly pěstovány v roce 2019 na pozemcích v lokalitě Zvíkov u Lišova, vedených v ekologickém pěstebním režimu. Po sklizni byly vzorky zrna a dále krup a omelků, připravených broušením o rozdílné intenzitě na loupacím stroji Ekonos 3, hodnoceny podle obsahu biologicky aktivních složek zrna (beta-glukany, N-látky, škrob, tuk). V souladu s nastavením intenzity na stroji pomocí regulačních klapek byly získány vzorky 4 frakcí krup (A, B, C a D) i omelků. Se zvyšující se intenzitou broušení byl v průměru ve frakci krup pozorován nárůst obsahu škrobu a v obou frakcích (kroupách i omelcích) se zvyšoval obsah beta-glukanů (dále BG), zatímco obsah N-látek (dále NL) klesal. Různá intenzita broušení krup ze zrna jednotlivých materiálů ječmene rezultovala rovněž v nárůst obsahu škrobu a BG a pokles NL, přičemž rozdíly mezi jednotlivými genotypy byly ve většině případů statisticky průkazně odlišné. S vyšší intenzitou průtoku zrna strojem byly získány kroupy s obsahem BG nad 7 % při současném vysokém obsahu škrobu. Zpracování krup uvařením ve vodě vedlo u všech zkoušených materiálů ječmene v průkazné zvýšení obsahu BG oproti hodnotám naměřeným v naturálním (syrovém) stavu. Nejvyšší obsah BG byl stanoven v uvařených vzorcích ze zrna linie KM 2551 po třetí intenzitě broušení (frakce C = 7,72±0,05 %), avšak absolutně největší rozdíl mezi naturálními a vařenými kroupami byl zjištěn ve vzorku zrna linie KM 2454 (o 1,12 %) po druhé intenzitě broušení.
Název v anglickém jazyce
Influence of genotype and processing intensity on the content of nutritionally important substances in barley grain mill products
Popis výsledku anglicky
Selected materials of hulless spring barley, variety AF Cesar, and new genetic resources with a reduced proportion of amylose polysaccharide (waxy starch), lines KM 2454, KM 2551, and KM 2975, were grown in 2019 in the field in the locality of Zvíkov u Lišova, kept in the ecological growing regime. After harvest, samples of grain, groats and pearled fines, prepared by pearling of different intensity on a peeling-hulling machine Ekonos 3, were evaluated according to the content of biologically active components of the grain (beta-glucans, crude protein, starch, and fat). In accordance with the intensity setting on the machine using control flaps, samples of 4 fractions of groats (A, B, C and D) and pearled fines were obtained. With increasing pearling intensity, an increase in the starch content was observed on average in the groats fraction and the content of beta-glucans (hereinafter BG) increased in both fractions (groats and pearled fines), while the content of crude protein (hereinafter CP) decreased. The different intensity of pearling the grain of individual barley materials also led to an increase in the starch and BG content and a decrease in CP, while the differences between the individual genotypes were in most cases statistically significantly different. With a higher intensity of grain flow through the machine, groats with a BG content above 7% were obtained with the high starch content at the same time. Processing of pearled kernels by boiling in water resulted in a significant increase in the BG content of all tested barley materials compared to the values measured in the natural (raw) state. The highest BG content was determined in cooked samples from grain of the KM 2551 line after the third pearling intensity (fraction C = 7.72 ± 0.05%), but the absolute largest difference between natural and cooked groats was found in the sample after the second pearling intensity of the KM 2454 line (by 1.12% BG).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
3-8
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—