Změny v chemickém složení mlecích frakcí ječného zrna v průběhu skladování při rozdílných teplotních podmínkách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F10%3A%230000548" target="_blank" >RIV/25328859:_____/10:#0000548 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny v chemickém složení mlecích frakcí ječného zrna v průběhu skladování při rozdílných teplotních podmínkách
Popis výsledku v původním jazyce
Obsah ţivin (beta-glukany=BG, škrob=S, N-látky=NL, esenciální aminokyseliny=EAK) a minerálních látek (P, K, Ca, Mg a popel) v mlecích frakcích (omelky=O, otruby šrotové=OS, otruby vymílací=OV, mouka vymílací=MV a mouka šrotová=MS) zrna nové šlechtitelskélinie bezpluchého ječmene jarního KM 2283 byl sledován v průběhu skladování po dobu 5 měsíců při rozdílných teplotních podmínkách (laboratoř, t=20-26°C; chladnička, t=8-10°C). Obsah sledovaných ţivin i minerálních makroprvků byl významně odlišný v jednotlivých mlecích frakcích. Rozdílná teplota prostředí měla slabý vliv na změny obsahu sledovaných látek, zatímco doba skladování významně ovlivnila obsah NL, podíl EAK v NL a dále obsah P, Ca, Mg a popela. Pro obsah BG, NL, K a popela byla rovněţ významnáinterakce délky skladování s typem mlecí frakce.
Název v anglickém jazyce
Changes in the chemical composition of barley grain milling fractions, stored under different temperature conditions
Popis výsledku anglicky
Contents of nutrients (beta-glucans=BG, starch=S, N-substances=NL, essential amino acids= EAK) and minerals (P, K, Ca, Mg, ash) in grain milling fractions (pearl fraction=O, break bran=OS, scratch bran=OV, reduction flour=MV and break flour=MS) of a newbreeding line of hulless spring barley KM2283 were evaluated during 5 months storage under different temperature conditions (laboratory, t=20-26°C; refrigerator, t=8-10°C). The contents of nutrients and macrominerals significantly differed for individualmilling fractions. The effect of different ambient temperature on the changes in the content of the examined substances was small while the duration of storage significantly affected the content of NL, proportion of EAA in NL, further P, Ca, Mg and ashcontent. The interaction between the storage duration and milling fraction type was also important for content of BG, NL, K and ash.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—