Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny v chemickém složení mlecích frakcí ječného zrna v průběhu skladování při rozdílných teplotních podmínkách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F10%3A%230000548" target="_blank" >RIV/25328859:_____/10:#0000548 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny v chemickém složení mlecích frakcí ječného zrna v průběhu skladování při rozdílných teplotních podmínkách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obsah ţivin (beta-glukany=BG, škrob=S, N-látky=NL, esenciální aminokyseliny=EAK) a minerálních látek (P, K, Ca, Mg a popel) v mlecích frakcích (omelky=O, otruby šrotové=OS, otruby vymílací=OV, mouka vymílací=MV a mouka šrotová=MS) zrna nové šlechtitelskélinie bezpluchého ječmene jarního KM 2283 byl sledován v průběhu skladování po dobu 5 měsíců při rozdílných teplotních podmínkách (laboratoř, t=20-26°C; chladnička, t=8-10°C). Obsah sledovaných ţivin i minerálních makroprvků byl významně odlišný v jednotlivých mlecích frakcích. Rozdílná teplota prostředí měla slabý vliv na změny obsahu sledovaných látek, zatímco doba skladování významně ovlivnila obsah NL, podíl EAK v NL a dále obsah P, Ca, Mg a popela. Pro obsah BG, NL, K a popela byla rovněţ významnáinterakce délky skladování s typem mlecí frakce.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in the chemical composition of barley grain milling fractions, stored under different temperature conditions

  • Popis výsledku anglicky

    Contents of nutrients (beta-glucans=BG, starch=S, N-substances=NL, essential amino acids= EAK) and minerals (P, K, Ca, Mg, ash) in grain milling fractions (pearl fraction=O, break bran=OS, scratch bran=OV, reduction flour=MV and break flour=MS) of a newbreeding line of hulless spring barley KM2283 were evaluated during 5 months storage under different temperature conditions (laboratory, t=20-26°C; refrigerator, t=8-10°C). The contents of nutrients and macrominerals significantly differed for individualmilling fractions. The effect of different ambient temperature on the changes in the content of the examined substances was small while the duration of storage significantly affected the content of NL, proportion of EAA in NL, further P, Ca, Mg and ashcontent. The interaction between the storage duration and milling fraction type was also important for content of BG, NL, K and ash.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus