Kvalita odrůd ozimé pšenice v polním pokusu v Kroměříži v roce 2021
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F22%3AN0000015" target="_blank" >RIV/25328859:_____/22:N0000015 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2022/2022_2/27_35.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2022/2022_2/27_35.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita odrůd ozimé pšenice v polním pokusu v Kroměříži v roce 2021
Popis výsledku v původním jazyce
Byla hodnocena zpracovatelská kvalita a výnos 114 odrůd ozimé pšenice pěstovaných dvěma intenzitami pěstování v polním pokusu v Kroměříži ve vegetační sezóně 2020/2021. Extenzivní technologie: 116 kg N/ha, bez ošetření fungicidy a aplikace morforegulátorů, inokulace klasů patogenem Fusarium culmorum; intenzivní technologie: 146 kg N/ha, dvě aplikace fungicidů, čtyři aplikace morforegulátorů, bez inokulace. V intenzivní technologii byl výnos vyšší v průměru o 13 % a statisticky významně lepší byly všechny kvalitativní parametry (obsah dusíkatých látek, Zelenyho test, objemová hmotnost, HTZ), kromě čísla poklesu. Reakce jednotlivých odrůd na změnu intenzity se lišily. Výnos v intenzivní variantě se pohyboval u jednotlivých odrůd mezi 89-143 % výnosu extenzivní varianty. Kvalita bílkovin (Zelenyho test) se zlepšila zejména u odrůd s dobrou kvalitou (třída E). Nárůst objemové hmotnosti se projevil zejména u odrůd, které měly v extenzivní technologii hodnoty objemové hmotnosti nízké a byly více napadeny klasovými fuzárii. Dosažená kvalita jednotlivých odrůd korespondovala v zásadě s jejich zařazením do kvalitativních tříd.
Název v anglickém jazyce
Quality of winter wheat varieties in field trial in Kroměříž in 2021
Popis výsledku anglicky
The yield and technological quality of 114 varieties of winter wheat grown in the 2020/2021 growing season in a field experiment in Kroměříž under two cropping intensities were evaluated. Extensive level: 116 kg N/ha, without fungicide treatment and application of growth regulators, ears were inoculated with the pathogen Fusarium culmorum; intensive level: 146 kg N/ha, two fungicide applications, four applications of growth regulators, without inoculation. In the intensive technology, the yield was 13 % higher on average and all quality parameters (nitrogen content, Zeleny test, bulk density, HTZ) were statistically significantly better except for the Falling number. The response of the different varieties to the change in crop management level varied. The yield in the intensive variant ranged for individual varieties between 89-143% of the yield of the extensive level. Protein quality (Zeleny test) improvement was observed, especially for the varieties with good quality (category E). Positive effect on the bulk density was apparent mainly for varieties with low bulk density values in extensive level and/or varieties more affected by Fusarium head blight. The achieved quality of individual varieties corresponded in principle with their classification into official quality classes.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Svazek periodika
30
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
27-35
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—