ANALÝZA VÝVOJE PRŮMĚRNÉ SPOŘEBITELSKÉ CENY MÁSLA V ČESKÉ REPUBLICE
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25619161%3A_____%2F17%3AN0000035" target="_blank" >RIV/25619161:_____/17:N0000035 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vsh.cz/file.php?id=556" target="_blank" >https://www.vsh.cz/file.php?id=556</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
ANALÝZA VÝVOJE PRŮMĚRNÉ SPOŘEBITELSKÉ CENY MÁSLA V ČESKÉ REPUBLICE
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek se zabývá aktuální problematikou celosvětově zvýšené poptávky po mléčném tuku a jeho dopadem na nárůst průměrné ceny másla v České republice. Problematika je řešena s využitím lineární regresní a korelační analýzy v časové řadě 2006-2017 s důrazem na období leden-srpen 2017. Bylo zjištěno, že cena 1 kg másla silně koreluje s cenou 1 l pasterovaného polotučného mléka (r = 0,86). Ačkoliv výroba mléka v České republice od roku 2011 stoupá, ceny obou potravin rostou, přičemž nárůst ceny másla je od července 2016 výrazně vyšší.
Název v anglickém jazyce
DEVELOPMENT ANALYSIS OF AVERAGE COSTUMER PRICE OF BUTTLER IN THE CZECH REPUBLIC
Popis výsledku anglicky
The paper deals with the current issue of global demand for milk fat and its impact on the increase in the average consumer price of butter in the Czech Republic. The problem is solved using the linear regression and correlation analysis in the time series 2006-2017 with an emphasis on January–August 2017. It was found that the price of 1 kg of butter strongly correlated with the price of 1 l pasteurized semi-skim milk (r = 0.86). Although milk production in the Czech Republic has been rising since 2011, both food prices have risen, with an increase in butter prices since July 2016 significantly higher.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
50204 - Business and management
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník recenzovaných příspěvků z Mezinárodní vědecké konference HOTELNICTVÍ, TURISMUS A VZDĚLÁVÁNÍ
ISBN
978-80-87411-99-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
181-190
Název nakladatele
Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—