Technologie přípravy preparátu vinařského konsorcia
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F19%3AN0000013" target="_blank" >RIV/26295059:_____/19:N0000013 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie přípravy preparátu vinařského konsorcia
Popis výsledku v původním jazyce
Princip technologie spočívá v charakterizaci vinařského konsorcia získaného ze spontánní fermentace vinného moštu, které je mikrobiálně a technologicky charakterizováno a následně propagováno a konzervováno dle daných postupů s cílem získání dlouhodobě stabilního preparátu pro přípravu vín s charakterem spontánního kvašení.
Název v anglickém jazyce
Technology of preparation of the wine consortium agent
Popis výsledku anglicky
The principle of the technology lies in the characterization of the wine consortium obtained from spontaneous fermentation of grape must, which is microbially and technologically characterized and subsequently propagated and preserved according to the given procedures in order to obtain a long-term stable agent for the preparation of wines with the character of spontaneous fermentation.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EG15_018%2F0005089" target="_blank" >EG15_018/0005089: Konsorciální biotechnologie</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
KONSOR OT_V
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Z technologického hlediska se jedná o izolaci a následnou charakterizaci vinařského konsorcia, obsahující sacharomycetní a nesacharomycetní kvasinky a mléčné bakterie pocházející z počátečních fází spontánní fermentace, které je mikrobiologickými metodami rozloženo na jednotlivé biologické činitele, které jsou propagovány a konzervovány. Ze získaných konzervovaných jednodruhových preparátů je následně opětovně sestaveno vinařské konsorcium odpovídající původnímu izolovanému společenství těchto mikroorganismů.
Ekonomické parametry
Ověřená technologie bude využita v rámci rozšířené služeb společnosti EPS Biotechnology, s. r. o. Technologie bude použita pro přípravu konsorcií na zakázku od vinařů, kteří budou vyžadovat konsorcium pro přípravu vín se senzorickým charakterem odpovídajícím spontánně kvašenému vínu. Z ekonomického hlediska odhadujeme cenu 1 kg vytvořeného produktu je 4000 – 8000 Kč, v závislosti na složitosti konsorcia. Předpokládaný prodej odhadujeme na vyšší destíky kg. Současně vytváříme úsporu s využitím dané tecnologie v rámci vlastní činnosti ve výši nižších stovek tisíc.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26295059
Název vlastníka
EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—