Experimentální šarže 2019
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F19%3A43919342" target="_blank" >RIV/62156489:43510/19:43919342 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Experimentální šarže 2019
Popis výsledku v původním jazyce
Vinařská praxe v současnosti využívá v drtivé většině případů řízenou fermentaci, jejíž částí je využití aktivních suchých kvasinek pro inokulaci moštů, které však poskytují spíše uniformní vína. Alternativou by mohlo být konsorcium vinařských mikroorganismů, složené z několika druhů kvasinek a bakterií. Toto konsorcium by mohlo nabídnout výhody, které nabízí spontánní fermentace, a zároveň by mohlo být aplikovatelné i v komerčních provozech. Právě výzkumem takového konsorcia se zabývá projekt Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie - TH02030280. K potřebám selekce a kultivace mikroorganismů a zároveň k ověření funkčnosti preparátu byly připravovány experimentální šarže vín v provozních podmínkách. Výstup Experimentální šarže 2019 popisuje přípravu a chemické a senzorické vlastnosti šarží v ročníku 2019.
Název v anglickém jazyce
Experimental batches 2019
Popis výsledku anglicky
Wine industry currently uses controlled fermentation mostly, part of which is the use of active dry wine yeasts for inoculation of must, which, however, provide uniform wines. An alternative could be a consortium of wine microorganisms, composed of several species of yeasts and bacteria. This consortium could provide the benefits offered by spontaneous fermentations, and also could be applicable in commercial wine industry. The project Spontaneous Fermentation in Wine Production as a Controllable Technology - TH02030280 deals with the research of such a consortium. Experimental batches of wines under operation conditions were prepared for the needs of selection and cultivation of microorganisms and at the same time to verify the functionality of the preparation. The output of Experimental Batches 2019 describes the preparation and chemical and sensory properties of batches in vintage 2019.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TH02030280" target="_blank" >TH02030280: Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
TH02030280-V10
Číselná identifikace
-
Technické parametry
Smlouva o licenčním či jiném využití výsledku dosud nebyla uzavřena. Kontaktní osoba pro jednání ze strany MENDELU je doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D., ÚVV ZF, Valtická 337, 69144 Lednice, tel. +420 519 367 252, email: mojmir.baron@mendelu.cz.
Ekonomické parametry
Ekonomickým přínosem je zvýšení obratu při prodeji vín, které jsou díky funkčnímu vzorku realizovány na Ústavu vinohradnictví a vinařství, který je příjemcem podpory projektu.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
62156489
Název vlastníka
Mendelova univerzita v Brně; EPS biotechnology, s.r.o.; Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—