Technologie výroby vína pomocí konsorcionálního preparátu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F20%3A43919339" target="_blank" >RIV/62156489:43510/20:43919339 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie výroby vína pomocí konsorcionálního preparátu
Popis výsledku v původním jazyce
Vinařská praxe v současnosti využívá v drtivé většině případů řízenou fermentaci, jejíž částí je využití aktivních suchých kvasinek pro inokulaci moštů. Tento proces představuje dobře řiditelnou technologii, minimalizuje rizika spojené s aktivitou apikulátní mikroflóry, ale vede k uniformitě produktů a stírání rozdílů mezi původem vín. Alternativou k využití aktivních suchých kvasinek je tradiční spontánní fermentace. Ta je však vždy rizikovější a ve větším rozsahu výroby pomalá, s nejistým výsledkem. Výstup projektu Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie - TH02030280, přináší možnost využití diverzity konsorcia mikroorganismů při zachování minimálního rizika spojeného s iniciací alkoholové fermentace a aplikovatelností inokula. Technologie výroby vína pomocí konsorciálního preparátu vychází ze čtyřleté realizace projektu Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie.
Název v anglickém jazyce
Wine production technology using the consortional preparation
Popis výsledku anglicky
Currently, the wine industry mostly uses controlled fermentation, which involves the use of active dry wine yeast to inoculate the must.This process is a well-managed technology, minimizing the risks associated with the activity of the apiculate yeasts, but leads to product uniformity and blurring the differences between the origin of wines. An alternative to the use of active dry wine yeasts is a traditional spontaneous fermentation. However, it is always riskier and slower technology in conventional companies, with uncertain results. Output of the project Spontaneous fermentation in wine production as a controllable technology - TH02030280, brings the possibility of using the diversity of a microorganisms consortium. However, it maintains a minimal risk associated with the initiation of alcoholic fermentation and the applicability of the inoculum. Wine production technology using the consortional preparation is based on the four-year implementation of the Spontaneous Fermentation in Wine Production project as a controllable technology.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TH02030280" target="_blank" >TH02030280: Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
TH02030280-V15
Číselná identifikace
-
Technické parametry
Smlouva o užívání výsledku nebyla uzavřena. Odpovědnou osobou pro jednání ze strany MENDELU je doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D., mojmir.baron@mendelu.cz, tel. č.+420 519 367 252.
Ekonomické parametry
Ekonomický přínos je ve zvýšení obratu při prodeji vín, které touto technologií jsou vyráběny na Ústavu vinohradnictví a vinařství, který je příjemcem podpory projektu.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
62156489
Název vlastníka
Mendelova univerzita v Brně
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—