Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologie výroby vína pomocí konsorcionálního preparátu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F20%3A43919339" target="_blank" >RIV/62156489:43510/20:43919339 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technologie výroby vína pomocí konsorcionálního preparátu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vinařská praxe v současnosti využívá v drtivé většině případů řízenou fermentaci, jejíž částí je využití aktivních suchých kvasinek pro inokulaci moštů. Tento proces představuje dobře řiditelnou technologii, minimalizuje rizika spojené s aktivitou apikulátní mikroflóry, ale vede k uniformitě produktů a stírání rozdílů mezi původem vín. Alternativou k využití aktivních suchých kvasinek je tradiční spontánní fermentace. Ta je však vždy rizikovější a ve větším rozsahu výroby pomalá, s nejistým výsledkem. Výstup projektu Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie - TH02030280, přináší možnost využití diverzity konsorcia mikroorganismů při zachování minimálního rizika spojeného s iniciací alkoholové fermentace a aplikovatelností inokula. Technologie výroby vína pomocí konsorciálního preparátu vychází ze čtyřleté realizace projektu Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie.

  • Název v anglickém jazyce

    Wine production technology using the consortional preparation

  • Popis výsledku anglicky

    Currently, the wine industry mostly uses controlled fermentation, which involves the use of active dry wine yeast to inoculate the must.This process is a well-managed technology, minimizing the risks associated with the activity of the apiculate yeasts, but leads to product uniformity and blurring the differences between the origin of wines. An alternative to the use of active dry wine yeasts is a traditional spontaneous fermentation. However, it is always riskier and slower technology in conventional companies, with uncertain results. Output of the project Spontaneous fermentation in wine production as a controllable technology - TH02030280, brings the possibility of using the diversity of a microorganisms consortium. However, it maintains a minimal risk associated with the initiation of alcoholic fermentation and the applicability of the inoculum. Wine production technology using the consortional preparation is based on the four-year implementation of the Spontaneous Fermentation in Wine Production project as a controllable technology.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TH02030280" target="_blank" >TH02030280: Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    TH02030280-V15

  • Číselná identifikace

    -

  • Technické parametry

    Smlouva o užívání výsledku nebyla uzavřena. Odpovědnou osobou pro jednání ze strany MENDELU je doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D., mojmir.baron@mendelu.cz, tel. č.+420 519 367 252.

  • Ekonomické parametry

    Ekonomický přínos je ve zvýšení obratu při prodeji vín, které touto technologií jsou vyráběny na Ústavu vinohradnictví a vinařství, který je příjemcem podpory projektu.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    62156489

  • Název vlastníka

    Mendelova univerzita v Brně

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    V - Výsledek je využíván vlastníkem

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem