Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Experimentální šarže 2018

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F18%3A43919341" target="_blank" >RIV/62156489:43510/18:43919341 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/19:N0000062

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Experimentální šarže 2018

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vinařská praxe v současnosti využívá v drtivé většině případů řízenou fermentaci, jejíž částí je využití aktivních suchých kvasinek pro inokulaci moštů, které však poskytují spíše uniformní vína. Alternativou by mohlo být konsorcium vinařských mikroorganismů, složené z několika druhů kvasinek a bakterií. Toto konsorcium by mohlo nabídnout výhody, které nabízí spontánní fermentace, a zároveň by mohlo být aplikovatelné i v komerčních provozech. Právě výzkumem takového konsorcia se zabývá projekt Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie - TH02030280. K potřebám selekce a kultivace mikroorganismů a zároveň k ověření funkčnosti preparátu byly připravovány experimentální šarže vín v provozních podmínkách. Výstup Experimentální šarže 2018 popisuje přípravu a chemické a senzorické vlastnosti šarží v ročníku 2018.

  • Název v anglickém jazyce

    Experimental batches 2018

  • Popis výsledku anglicky

    Wine industry currently uses controlled fermentation mostly, part of which is the use of active dry wine yeasts for inoculation of must, which, however, provide uniform wines. An alternative could be a consortium of wine microorganisms, composed of several species of yeasts and bacteria. This consortium could provide the benefits offered by spontaneous fermentations, and also could be applicable in commercial wine industry. The project Spontaneous Fermentation in Wine Production as a Controllable Technology - TH02030280 deals with the research of such a consortium. Experimental batches of wines under operation conditions were prepared for the needs of selection and cultivation of microorganisms and at the same time to verify the functionality of the preparation. The output of Experimental Batches 2018 describes the preparation and chemical and sensory properties of batches in vintage 2018.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TH02030280" target="_blank" >TH02030280: Spontánní fermentace ve výrobě vína jako řiditelná technologie</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    TH02030280-V7

  • Číselná identifikace

    -

  • Technické parametry

    Smlouva o licenčním či jiném využití výsledku dosud nebyla uzavřena. Kontaktní osoba pro jednání ze strany MENDELU je doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D., ÚVV ZF, Valtická 337, 69144 Lednice, tel. +420 519 367 252, email: mojmir.baron@mendelu.cz.

  • Ekonomické parametry

    Ekonomickým přínosem je zvýšení obratu při prodeji vín, které jsou díky funkčnímu vzorku realizovány na Ústavu vinohradnictví a vinařství, který je příjemcem podpory projektu.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    62156489

  • Název vlastníka

    Mendelova univerzita v Brně; EPS biotechnology, s.r.o.; Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    V - Výsledek je využíván vlastníkem

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem