Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Soubor rozložených konsorcií vinařských mikroorganismů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F22%3AN0000003" target="_blank" >RIV/26295059:_____/22:N0000003 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Soubor rozložených konsorcií vinařských mikroorganismů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rozložené konsorcium mikroorganismů je označení pro saccharomycetní, nesaccharomycetní kvasinky a mléčné bakterie, které jsou izolovány z vinařských matric společnosti Vinselekt Michlovský, a.s. Vinařskou matricí se rozumí stanoviště s předpokládaným výskytem autochtonní mikroflóry, např. bobule révy vinné, kvasničné kaly v moštu nebo prostory vinného sklepa. Mikroorganismy jsou izolovány metodou stěru povrchů, spadů ovzduší nebo izolací z prokvašeného moštu. Selekce potenciálních kmenů ze široké škály izolátů probíhá na základě technologické a fenotypové charakterizace běžnými mikrobiologickými postupy. Kritériem při výběru kmenů je zejména fermentační zkouška a produkce vybraných senzoricky aktivních látek. Za podstatnou se považuje také tolerance kvasinek či bakterií k oxidu siřičitému nebo ethanolu a tendence k produkci sulfanu. Klíčové kmeny s vhodnými vlastnostmi jsou taxonomicky charakterizovány a zařazeny do Sbírky mikroorganismů firmy EPS biotechnology, s.r.o. Na základě dostupných dat je sestaveno Rozložené konsorcium zahrnující kvasinky a mléčné bakterie s údaji o aplikaci do moštu v rámci koinokulačního procesu tak, aby měly jednotlivé skupiny mikroorganismů dostatečný prostor pro svůj rozvoj a mohly tím přispět k autentičnosti finálního produktu.

  • Název v anglickém jazyce

    The decomposed consortium of wine microorganisms

  • Popis výsledku anglicky

    The decomposed consortium of microorganisms comprises of saccharomycetic and non-saccharomycetic yeasts and lactic acid bacteria. These components are isolated from the wine matrices of Vinselekt Michlovský, a.s. The wine matrix can be defined as a site with the expected occurrence of autochthonous microflora, e.g. grape berries, yeast sludge in must or wine cellar spaces. Microorganisms are isolated by the method of surface smears, air drops or isolation from fermented must. The selection of potential strains from a wide range of isolates is based on technological and phenotypic characterization using common microbiological procedures. The criteria for the selection of strains are primarily the fermentation test and the selected sensory active substances production. The sulphur dioxide or ethanol tolerance and the tendency to produce sulfane are also considered essential. Substantial strains were labelled taxonomically and were included in the Collection of Microorganism of EPS biotechnology, s.r.o. The decomposed consortium containing yeasts and lactic acid bacteria was assembled based on the available data about must application as part of the co-inoculation process. This was conducted in a manner to assure a sufficient space for development of the individual groups of microorganisms to contribute to the authenticity of the resulting wine product.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EG19_262%2F0019980" target="_blank" >EG19_262/0019980: Enologické preparáty nové generace</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    CZ.01.1.02/0.0/19_262/0019980-V2.1

  • Číselná identifikace

    CZ.01.1.02/0.0/19_262/0019980-V2.1

  • Technické parametry

    Lyofilizovaný preparát vinařských mikroorganismů ve formě rozloženého konsorcia pro přípravu tichých vín.

  • Ekonomické parametry

    Lyofilizovaný preparát v hodnotě 7 000 Kč/kg.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    26295059; 26312999

  • Název vlastníka

    EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice; VINSELEKT MICHLOVSKÝ a.s., Luční 858, 69103 Rakvice

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem