Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Lyofilizovaný preparát pro výrobu nízkoalkoholického vinného nápoje EPS-lowine

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923174" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923174 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Lyofilizovaný preparát pro výrobu nízkoalkoholického vinného nápoje EPS-lowine

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Funkční vzorek představuje konsorciální preparát, který je tvořen třemi kvasinkovými taxony a jedním taxonem mléčných bakterií. Složení výsledného konsorcia bylo stanoveno prostřednictvím realizace multikriteriálního hodnocení vybraných autochtonních kmenů nesaccharomycetních kvasinek a mléčných bakterií, které byly izolovány z vinic projektového partnera Vinselekt Michlovský, a.s. Lyofilizovaný preparát je nástroj primárně určený pro malé a střední vinaře, kteří mají zájem rozšířit své produktové portfolio o inovativní a senzoricky unikátní vinný nápoj. Jedná se o unikátní produkt na trhu s enologickými preparáty, jednak z důvodu jeho konsorciální formy a dále z důvodu jeho taxonomického složení, především že se jedná pouze o nesaccharomycetní mikroorganismy. Konkrétně se jedná o taxony Zygoascus meyerae, Starmerella bacillaris, Pichia terricola a Levilactobacillus brevis.

  • Název v anglickém jazyce

    Lyophilized preparation for the production of low-alcohol wine drink EPS-lowine

  • Popis výsledku anglicky

    The functional sample is a consortium preparation, which consists of three yeast taxa and one lactic acid taxon. The composition of the resulting consortium was determined through the implementation of multicriteria evaluation of selected autochthonous strains of non-saccharomycete yeasts and lactic bacteria, which were isolated from the vineyards of the project partner Vinselekt Michlovský, a.s. The lyophilized preparation is a tool primarily intended for small and medium-sized winemakers who are interested in expanding their product portfolio with an innovative and sensory-unique wine drink. It is a unique product on the market of oenological preparations, both because of its consortium form and because of its taxonomic composition, especially because it is only a non-saccharomycetic microorganism. Specifically, these are the taxa Zygoascus meyerae, Starmerella bacillaris, Pichia terricola and Levilactobacillus brevis.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20901 - Industrial biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TH03030271" target="_blank" >TH03030271: Vinné produkty s přidanou hodnotou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    TH03030271-V12

  • Číselná identifikace

    TH03030271-V12

  • Technické parametry

    Na základě izolace a charakterizace mléčných bakterií a nesaccharomycetních kvasinek byla vytvořena konsorcia, které byla použita k výrobě experimentálních šarží nízkoalkoholických vinných nápojů. Pro vybrané taxony byly optimalizovány podmínky kultivace a a byl připraven lyofilizovaný preparát konsorcia pro výrobu nízkoalkoholického vinného nápoje.

  • Ekonomické parametry

    Licence na výrobu Preparátu – 350 000 Kč; Prodej finálního výrobku - 8 000 Kč/kg bez DPH

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

  • Název vlastníka

    EPS biotechnology, s.r.o.;Vysoká škola chemicko-technologická v Praze; Vinselekt Michlovský a.s.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem