Lyofilizovaný preparát pro výrobu nízkoalkoholického vinného nápoje EPS-lowine
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923174" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923174 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lyofilizovaný preparát pro výrobu nízkoalkoholického vinného nápoje EPS-lowine
Popis výsledku v původním jazyce
Funkční vzorek představuje konsorciální preparát, který je tvořen třemi kvasinkovými taxony a jedním taxonem mléčných bakterií. Složení výsledného konsorcia bylo stanoveno prostřednictvím realizace multikriteriálního hodnocení vybraných autochtonních kmenů nesaccharomycetních kvasinek a mléčných bakterií, které byly izolovány z vinic projektového partnera Vinselekt Michlovský, a.s. Lyofilizovaný preparát je nástroj primárně určený pro malé a střední vinaře, kteří mají zájem rozšířit své produktové portfolio o inovativní a senzoricky unikátní vinný nápoj. Jedná se o unikátní produkt na trhu s enologickými preparáty, jednak z důvodu jeho konsorciální formy a dále z důvodu jeho taxonomického složení, především že se jedná pouze o nesaccharomycetní mikroorganismy. Konkrétně se jedná o taxony Zygoascus meyerae, Starmerella bacillaris, Pichia terricola a Levilactobacillus brevis.
Název v anglickém jazyce
Lyophilized preparation for the production of low-alcohol wine drink EPS-lowine
Popis výsledku anglicky
The functional sample is a consortium preparation, which consists of three yeast taxa and one lactic acid taxon. The composition of the resulting consortium was determined through the implementation of multicriteria evaluation of selected autochthonous strains of non-saccharomycete yeasts and lactic bacteria, which were isolated from the vineyards of the project partner Vinselekt Michlovský, a.s. The lyophilized preparation is a tool primarily intended for small and medium-sized winemakers who are interested in expanding their product portfolio with an innovative and sensory-unique wine drink. It is a unique product on the market of oenological preparations, both because of its consortium form and because of its taxonomic composition, especially because it is only a non-saccharomycetic microorganism. Specifically, these are the taxa Zygoascus meyerae, Starmerella bacillaris, Pichia terricola and Levilactobacillus brevis.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
20901 - Industrial biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TH03030271" target="_blank" >TH03030271: Vinné produkty s přidanou hodnotou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
TH03030271-V12
Číselná identifikace
TH03030271-V12
Technické parametry
Na základě izolace a charakterizace mléčných bakterií a nesaccharomycetních kvasinek byla vytvořena konsorcia, které byla použita k výrobě experimentálních šarží nízkoalkoholických vinných nápojů. Pro vybrané taxony byly optimalizovány podmínky kultivace a a byl připraven lyofilizovaný preparát konsorcia pro výrobu nízkoalkoholického vinného nápoje.
Ekonomické parametry
Licence na výrobu Preparátu – 350 000 Kč; Prodej finálního výrobku - 8 000 Kč/kg bez DPH
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
—
Název vlastníka
EPS biotechnology, s.r.o.;Vysoká škola chemicko-technologická v Praze; Vinselekt Michlovský a.s.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—