Technologický proces aplikace selektovaných sektových kvasinek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F23%3AN0000015" target="_blank" >RIV/26295059:_____/23:N0000015 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologický proces aplikace selektovaných sektových kvasinek
Popis výsledku v původním jazyce
Ověřená technologie detailně popisuje technologický reglement postupu aplikace Sektových kvasinek. Preparáty sektových kvasinek jsou složeny z axenických kultur saccharomycetních kvasinek, které jsou schopny provést druhotné kvašení základního vína, prostřednictvím čeho vzniknou autentické sekty s unikátním senzorickým profilem. Ve spolupráci s projektovým partnerem Víno Hruška s.r.o. byl jasně definován způsob aplikace Sektových kvasinek do základního vína a determinovány podmínky vedení vinifikačního procesu; i) Odrůda hroznů a požadavky na výrobu základního vína; ii) Způsob aplikace sektových kvasinek – zákvasový protokol; iii) Způsob předúpravy základního vína; iv) Technologie vedení sekundární fermentace – kvašení v lahvi anebo v přetlakové nádobě (charmat). Předkládaná technologie má potenciál nalézt uplatnění ve vinařstvích malého a středního rozsahu, kde vinaři sází na jedinečnost svých produktů.
Název v anglickém jazyce
Technological process of application of selected sparkling wine yeast
Popis výsledku anglicky
Verified technology describes in detail the technological regulation of the procedure for the application of Sparkling yeast. Sparkling yeast preparations are composed of axenic cultures of saccharomycetic yeasts, which are able to carry out secondary fermentation of the base wine, resulting in authentic sparkling wines with a unique sensory profile. In cooperation with project partner Víno Hruška s.r.o. the method of applying Sparkling yeast to the base wine was clearly defined and the conditions for conducting the vinification process were determined; i) Grape variety and basic wine production requirements; ii) Method of application of sparkling yeast - sourdough protocol; iii) Method of pre-treatment of the base wine; iv) Secondary fermentation management technology - fermentation in a bottle or in a pressure vessel (charmat). The presented technology has the potential to find application in small and medium-scale wineries, where winemakers are betting on the uniqueness of their products.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EG20_321%2F0024407" target="_blank" >EG20_321/0024407: Vývoj sektových a hybridních vinařských kvasinek</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
742_NewSec-V1.4
Číselná identifikace
CZ.01.1.02/0.0/0.0/20_321/0024407-V1.4
Technické parametry
Technologická dokumentace, která jasně a jednoznačně determinuje proces aplikace sektových kvasinek.
Ekonomické parametry
Zvýšení přidané hodnoty šumivých vín vyrobené komerčními partnery. Jednotková cena za láhev vzroste o 5.- až 30,- Kč.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26295059; 27715591
Název vlastníka
EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice; VÍNO HRUŠKA s.r.o., Blatnička 143, 696 71 Blatnička
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—