Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Soubor sektových kvasinek EPS biotechnology

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F23%3AN0000012" target="_blank" >RIV/26295059:_____/23:N0000012 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Soubor sektových kvasinek EPS biotechnology

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Preparát sektových kvasinek je označení pro saccharomycetní kvasinky selektované z interní sbírky mikroorganismů společnosti EPS biotechnology, s.r.o. Selekce potenciálních kmenů ze široké škály izolátů probíhá na základě taxonomické, fenotypové a technologické charakterizace běžnými mikrobiologickými postupy. Kritériem pro výběr kmenů je především nízká produkce sulfanu, vysoká míra tolerance vůči oxidu siřičitému a ethanolu. Nejdůležitějším parametrem je schopnost provedení sekundární fermentace bez produkce senzoricky defektních látek. Na základě dostupných dat jsou vytvořeny lyofilizované preparáty sektových kvasinek, které jsou po adaptaci použity na výrobu šumivých vín.

  • Název v anglickém jazyce

    Set of sparkling wine yeast EPS biotechnology

  • Popis výsledku anglicky

    The preparation of sparkling yeast is a designation for saccharomycetic yeast, selected from the internal collection of microorganisms of EPS biotechnology s.r.o. The selection of potential strains from a wide range of isolates takes place on the basis of taxonomic, phenotypic and technological characterization using common microbiological procedures. The criterion for the selection of strains is low production of sulfane, a high degree of tolerance to sulfur dioxide and ethanol. The most important parameter is the ability to carry out secondary fermentation without the production of sensory defective substances. On the basis of the available data, lyophilized preparations of sparkling wine yeast are created, which after adaptation are used for the production of sparkling wines.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EG20_321%2F0024407" target="_blank" >EG20_321/0024407: Vývoj sektových a hybridních vinařských kvasinek</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    742_NewSec-V1.1

  • Číselná identifikace

    CZ.01.1.02/0.0/0.0/20_321/0024407-V1.1

  • Technické parametry

    Soubor izolátů selektovaných sektových kvasinek, které jsou určeny pro sekundární fermentaci. Tyto izoláty budou určeny pro komercionalizaci žadatelem EPS biotechnology.

  • Ekonomické parametry

    Cena 1 kg připraveného preparátu 4000,- až 8000,- Kč. Cena licence pro výrobu na základě obchodního jednání.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    26295059; 27715591

  • Název vlastníka

    EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice; VÍNO HRUŠKA s.r.o., Blatnička 143, 696 71 Blatnička

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem