Soubor sektových kvasinek EPS biotechnology
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F23%3AN0000012" target="_blank" >RIV/26295059:_____/23:N0000012 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Soubor sektových kvasinek EPS biotechnology
Popis výsledku v původním jazyce
Preparát sektových kvasinek je označení pro saccharomycetní kvasinky selektované z interní sbírky mikroorganismů společnosti EPS biotechnology, s.r.o. Selekce potenciálních kmenů ze široké škály izolátů probíhá na základě taxonomické, fenotypové a technologické charakterizace běžnými mikrobiologickými postupy. Kritériem pro výběr kmenů je především nízká produkce sulfanu, vysoká míra tolerance vůči oxidu siřičitému a ethanolu. Nejdůležitějším parametrem je schopnost provedení sekundární fermentace bez produkce senzoricky defektních látek. Na základě dostupných dat jsou vytvořeny lyofilizované preparáty sektových kvasinek, které jsou po adaptaci použity na výrobu šumivých vín.
Název v anglickém jazyce
Set of sparkling wine yeast EPS biotechnology
Popis výsledku anglicky
The preparation of sparkling yeast is a designation for saccharomycetic yeast, selected from the internal collection of microorganisms of EPS biotechnology s.r.o. The selection of potential strains from a wide range of isolates takes place on the basis of taxonomic, phenotypic and technological characterization using common microbiological procedures. The criterion for the selection of strains is low production of sulfane, a high degree of tolerance to sulfur dioxide and ethanol. The most important parameter is the ability to carry out secondary fermentation without the production of sensory defective substances. On the basis of the available data, lyophilized preparations of sparkling wine yeast are created, which after adaptation are used for the production of sparkling wines.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EG20_321%2F0024407" target="_blank" >EG20_321/0024407: Vývoj sektových a hybridních vinařských kvasinek</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
742_NewSec-V1.1
Číselná identifikace
CZ.01.1.02/0.0/0.0/20_321/0024407-V1.1
Technické parametry
Soubor izolátů selektovaných sektových kvasinek, které jsou určeny pro sekundární fermentaci. Tyto izoláty budou určeny pro komercionalizaci žadatelem EPS biotechnology.
Ekonomické parametry
Cena 1 kg připraveného preparátu 4000,- až 8000,- Kč. Cena licence pro výrobu na základě obchodního jednání.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26295059; 27715591
Název vlastníka
EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice; VÍNO HRUŠKA s.r.o., Blatnička 143, 696 71 Blatnička
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—