Soubor sektových kvasinek Víno Hruška
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F23%3AN0000013" target="_blank" >RIV/26295059:_____/23:N0000013 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Soubor sektových kvasinek Víno Hruška
Popis výsledku v původním jazyce
Preparát sektových kvasinek je označení pro saccharomycetní kvasinky izolované z enologické matrice z vinic Víno Hruška s.r.o. Enologickou matricí se rozumí stanoviště s nejpravděpodobnějším výskytem autochtonní mikroflóry, především bobule révy vinné. Ty jsou přímo ve vinohradě zpracovány a vytvořený mošt je spontánně prokvašen. Z takto připravené matrice jsou získány dominantní kvasinkové mikroorganismy, které jsou podrobeny základním charakterizačním testům. K selekci potenciálních kmenů ze široké škály izolátů dochází na základě stanovení taxonomických, fenotypových a technologických vlastností běžnými mikrobiologickými postupy. Kritériem pro výběr vhodných kvasinek je zejména nízká produkce sulfanu, vysoká míra tolerance vůči oxidu siřičitému a ethanolu. Nejdůležitějším parametrem je schopnost provedení sekundární fermentace bez produkce senzoricky defektních látek. Klíčové kmeny s vhodnými kvalitativními atributy jsou zařazeny do interní sbírky mikroorganismů společnosti EPS biotechnology, s.r.o. Ty jsou následně kultivovány, lyofilizovány a jsou z nich vytvořeny preparáty sektových kvasinek, které jsou po adaptaci použity na výrobu šumivých vín ve vinařství Víno Hruška s.r.o.
Název v anglickém jazyce
Set of sparkling wine yeast Víno Hruška
Popis výsledku anglicky
Sparkling yeast preparation is a designation for saccharomycet yeast, isolated from the wine matrix from the vineyards of Víno Hruška s.r.o. The wine matrix is understood as the habitat with the most probable occurrence of autochthonous microflora, which is especially the berries of the grape vine. They are processed directly in the vineyard and the resulting must is spontaneously fermented. Dominant yeast microorganisms are obtained from the matrix prepared in this way, which are subjected to basic characterization tests. The selection of potential strains from a wide range of isolates takes place based on the determination of taxonomic, phenotypic and technological properties by common microbiological procedures. The criterion for choosing suitable yeasts is the lowest production of sulfane, a high degree of tolerance to sulfur dioxide and ethanol. The most important parameter is the ability to carry out secondary fermentation without the production of sensory defective substances. Key strains with suitable qualitative attributes are included in the internal collection of microorganisms of EPS biotechnology s.r.o. They are subsequently cultivated, lyophilized, and sparkling yeast preparations are created from them, which, after adaptation, are used for the production of sparkling wines at the Víno Hruška s.r.o. winery.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EG20_321%2F0024407" target="_blank" >EG20_321/0024407: Vývoj sektových a hybridních vinařských kvasinek</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
742_NewSec-V1.2
Číselná identifikace
CZ.01.1.02/0.0/0.0/20_321/0024407-V1.2
Technické parametry
Soubor autochtonních selektovaných izolátů sektových kvasinek, které budou využity pro produkci šumivých vín klasickou technologií projektovým partnerem Víno Hruška.
Ekonomické parametry
Zvýšení přidané hodnoty šumivých vín vyrobených partnerem Víno Hruška. Jednotková cena za láhev vzroste o 5.- až 30,- Kč. Prodej preparátů společností EPS biotechnology 6000,- Kč/ kg.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26295059; 27715591
Název vlastníka
EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice; VÍNO HRUŠKA s.r.o., Blatnička 143, 696 71 Blatnička
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—