Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Soubor sektových kvasinek Víno Hruška

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F23%3AN0000013" target="_blank" >RIV/26295059:_____/23:N0000013 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Soubor sektových kvasinek Víno Hruška

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Preparát sektových kvasinek je označení pro saccharomycetní kvasinky izolované z enologické matrice z vinic Víno Hruška s.r.o. Enologickou matricí se rozumí stanoviště s nejpravděpodobnějším výskytem autochtonní mikroflóry, především bobule révy vinné. Ty jsou přímo ve vinohradě zpracovány a vytvořený mošt je spontánně prokvašen. Z takto připravené matrice jsou získány dominantní kvasinkové mikroorganismy, které jsou podrobeny základním charakterizačním testům. K selekci potenciálních kmenů ze široké škály izolátů dochází na základě stanovení taxonomických, fenotypových a technologických vlastností běžnými mikrobiologickými postupy. Kritériem pro výběr vhodných kvasinek je zejména nízká produkce sulfanu, vysoká míra tolerance vůči oxidu siřičitému a ethanolu. Nejdůležitějším parametrem je schopnost provedení sekundární fermentace bez produkce senzoricky defektních látek. Klíčové kmeny s vhodnými kvalitativními atributy jsou zařazeny do interní sbírky mikroorganismů společnosti EPS biotechnology, s.r.o. Ty jsou následně kultivovány, lyofilizovány a jsou z nich vytvořeny preparáty sektových kvasinek, které jsou po adaptaci použity na výrobu šumivých vín ve vinařství Víno Hruška s.r.o.

  • Název v anglickém jazyce

    Set of sparkling wine yeast Víno Hruška

  • Popis výsledku anglicky

    Sparkling yeast preparation is a designation for saccharomycet yeast, isolated from the wine matrix from the vineyards of Víno Hruška s.r.o. The wine matrix is understood as the habitat with the most probable occurrence of autochthonous microflora, which is especially the berries of the grape vine. They are processed directly in the vineyard and the resulting must is spontaneously fermented. Dominant yeast microorganisms are obtained from the matrix prepared in this way, which are subjected to basic characterization tests. The selection of potential strains from a wide range of isolates takes place based on the determination of taxonomic, phenotypic and technological properties by common microbiological procedures. The criterion for choosing suitable yeasts is the lowest production of sulfane, a high degree of tolerance to sulfur dioxide and ethanol. The most important parameter is the ability to carry out secondary fermentation without the production of sensory defective substances. Key strains with suitable qualitative attributes are included in the internal collection of microorganisms of EPS biotechnology s.r.o. They are subsequently cultivated, lyophilized, and sparkling yeast preparations are created from them, which, after adaptation, are used for the production of sparkling wines at the Víno Hruška s.r.o. winery.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EG20_321%2F0024407" target="_blank" >EG20_321/0024407: Vývoj sektových a hybridních vinařských kvasinek</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    742_NewSec-V1.2

  • Číselná identifikace

    CZ.01.1.02/0.0/0.0/20_321/0024407-V1.2

  • Technické parametry

    Soubor autochtonních selektovaných izolátů sektových kvasinek, které budou využity pro produkci šumivých vín klasickou technologií projektovým partnerem Víno Hruška.

  • Ekonomické parametry

    Zvýšení přidané hodnoty šumivých vín vyrobených partnerem Víno Hruška. Jednotková cena za láhev vzroste o 5.- až 30,- Kč. Prodej preparátů společností EPS biotechnology 6000,- Kč/ kg.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    26295059; 27715591

  • Název vlastníka

    EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice; VÍNO HRUŠKA s.r.o., Blatnička 143, 696 71 Blatnička

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem