Technologický proces aplikace hybridních vinařských kvasinek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F23%3AN0000018" target="_blank" >RIV/26295059:_____/23:N0000018 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologický proces aplikace hybridních vinařských kvasinek
Popis výsledku v původním jazyce
Ověřená technologie detailně popisuje technologický reglement postupu aplikace enologického preparátu hybridních vinařských kvasinek. Preparát hybridní kvasinky je unikátní preparát, který vzniknul laboratorní hybridizací kvasinek, které mají za cíl zlepšit kvalitativní vlastnosti vína s ohledem na senzorické a analytické parametry výsledného produktu. Společně s projektovým partnerem Víno Hruška, s.r.o. byl jasně definován způsob aplikace preparátu hybridní kvasinky při daných parametrech moštu a determinovány podmínky vedení vinifikačního procesu; i) Odrůdy hroznů vhodné pro aplikaci preparátu hybridní kvasinky; ii) Podmínky vstupní suroviny; iii) Podmínky vedení fermentace; iv) Podmínky školení vína. Předkládaná technologie má potenciál nalézt uplatnění ve vinařstvích malého a středního rozsahu, kde vinaři uplatňují jedinečnost svých produktů.
Název v anglickém jazyce
Technological process of hybrid wine yeast application
Popis výsledku anglicky
Verified technology describes in detail the technological regulation of the application procedure of the oenological preparation of wine hybrid yeast. The hybrid yeast preparation is a unique preparation that was created by laboratory hybridization of yeast, which aims to improve the quality properties of wine with regard to the sensory and analytical parameters of the final product. Together with project partner Víno Hruška, s.r.o. the method of application of the hybrid yeast preparation at the given must parameters was clearly defined and the conditions for conducting the vinification process were determined; i) Grape varieties suitable for the application of the hybrid yeast preparation; ii) Conditions of input raw material; iii) Fermentation management conditions; iv) Wine training conditions. The presented technology has the potential to find application in small and medium-scale wineries, where winemakers apply the uniqueness of their products.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EG20_321%2F0024407" target="_blank" >EG20_321/0024407: Vývoj sektových a hybridních vinařských kvasinek</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
742_NewSec-V2.3
Číselná identifikace
CZ.01.1.02/0.0/0.0/20_321/0024407- V2.3
Technické parametry
Technologická dokumentace, která jasně a jednoznačně determinuje proces aplikace hybridních vinařských kvasinek.
Ekonomické parametry
Zvýšení přidané hodnoty šumivých vín vyrobených partnerem Víno Hruška. Jednotková cena za láhev vzroste o 5.- až 30,- Kč.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26295059; 27715591
Název vlastníka
EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice; VÍNO HRUŠKA s.r.o., Blatnička 143, 696 71 Blatnička
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—