Soubor izolátů vytvořených hybridních saccharomycetních a nesaccharomycetních kvasinek pro výrobu tichých vín
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F23%3AN0000016" target="_blank" >RIV/26295059:_____/23:N0000016 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Soubor izolátů vytvořených hybridních saccharomycetních a nesaccharomycetních kvasinek pro výrobu tichých vín
Popis výsledku v původním jazyce
Funkční vzorek představuje lyofilizované preparáty tří vybraných kmenů hybridních vinařských kvasinek. Soubor kvasinek zahrnuje mezidruhové hybridní kvasinky, které vznikly křížením druhu Saccharomyces cerevisiae a Saccharomyces bayanus. Hybridní kvasinky byly získány pohlavní metodou hybridizace rodičovských kvasinek prostřednictvím křížení spor. Jejich hybridní status byl potvrzen pomocí molekulárně-biologických metod a následně byly za účelem dlouhodobého uchování lyofilizované do vialek a zařazené do mikrobiologické sbírky společnosti EPS biotechnology, s.r.o. Za účelem charakterizace z hlediska technologicky významných parametrů důležitých pro výrobu kvalitního tichého vína proběhlo testování hybridních kvasinek jak v laboratorních, tak v reálných podmínkách. Na základě testování byly vyselektované hybridní vinařské kvasinky s nejlepšími technologickými vlastnostmi a následně byly zařazeny do souboru hybridních vinařských kvasinek tvořících funkční vzorek. Tyto kvasinky jsou uloženy ve sbírce mikroorganismů pod sbírkovým ID číslem: EPS1320, EPS1363 a EPS1364. Jednotlivé kvasinky byly dle optimalizované kultivační receptury nakultivované v Centru výzkumu mikrobiální biomasy, lyofilizované a vakuově zabalené do potravinářského obalu s etiketou.
Název v anglickém jazyce
A set of isolates created by hybrid saccharomycetic and non-saccharomycetic yeasts for the production of still wines
Popis výsledku anglicky
The functional sample represents lyophilized preparations of three selected strains of hybrid wine yeasts. The collection of yeasts includes those interspecies hybrid yeasts that were created by crossbreeding the species Saccharomyces cerevisiae and Saccharomyces bayanus. Hybrid yeasts were obtained by the sexual method called the hybridization of parental yeast by spore crossbreeding. Their hybrid status was confirmed by molecular-biological methods and subsequently, for the purpose of long-term preservation, they were freeze-dried into vials and classified into the microbiological collection of EPS biotechnology, s.r.o. In order to characterize the technologically significant parameters important for the production of high-quality still wine, hybrid yeasts were tested in laboratory and real conditions. Based on the results of testing, hybrid wine yeasts with the best technological properties were selected and subsequently incorporated in the collection of hybrid wine yeasts forming a functional sample. These yeasts are stored in the collection of microorganisms under the collection ID number: EPS1320, EPS1363 and EPS1364. Individual yeasts were cultivated in the Microbial Biomass Research Center according to an optimized cultivation recipe, lyophilized and vacuum packed in food packaging with a label.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EG20_321%2F0024407" target="_blank" >EG20_321/0024407: Vývoj sektových a hybridních vinařských kvasinek</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
742_NewSec-V2.1
Číselná identifikace
CZ.01.1.02/0.0/0.0/20_321/0024407- V2.1
Technické parametry
Soubor izolátů vytvořených hybridních saccharomycetních a nesaccharomycetních kvasinek pro výrobu tichých vín.
Ekonomické parametry
Cena 1 kg připraveného preparátu 4000,- až 8000,- Kč. Cena licence pro výrobu na základě obchodního jednání.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26295059; 27715591
Název vlastníka
EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice; VÍNO HRUŠKA s.r.o., Blatnička 143, 696 71 Blatnička
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—