Technologický proces dosažení hybridních vinařských kvasinek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F23%3AN0000017" target="_blank" >RIV/26295059:_____/23:N0000017 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologický proces dosažení hybridních vinařských kvasinek
Popis výsledku v původním jazyce
Ověřená technologie detailně popisuje technologický reglement postupu přípravy lyofilizovaného preparátu – Souboru hybridních vinařských kvasinek pro účely výroby tichých vín s cílem posílení vybraných vlastností saccharomycetních kvasinek. Využití této technologie spočívá v tvorbě nových znaků ve víně v důsledku rozšíření metabolického repertoáru kvasinek, jakož i ve schopnosti provádět fermentaci za nestandardních podmínek. Dokumentace ověřené technologie zahrnujé dílčí části: i) Výběr vhodných izolátů rodičovských kvasinek ze sbírky EPS biotechnology; ii) Tvorba hybridních populací; iii) Ověření hybridního charakteru vzniklých kvasinek; iv) Základní a detailní technologická charakterizace jednotlivých hybridních kvasinek; v) Zařazení jednotlivých izolátů do sbírky mikroorganismů; vi) Kultivace mikroorganismů v Centru Výzkumu mikrobiální biomasy (CVMB); vii) Kontrola kvality vzniklého produktu a způsob jeho uchování.
Název v anglickém jazyce
Technological process of achieving hybrid wine yeast
Popis výsledku anglicky
The verified technology describes in detail the technological regulations for the preparation of a lyophilized preparation - a set of hybrid wine yeasts for the purpose of producing still wines with the aim of strengthening selected properties of saccharomycetic yeasts. The use of this technology consists in the creation of new characters in wine due to the expansion of the metabolic repertoire of yeast, as well as in the ability to carry out fermentation under non-standard conditions. Documentation of the verified technology including sub-parts: i) Selection of suitable parental yeast isolates from the EPS biotechnology collection; ii) Creation of hybrid populations; iii) Verification of the hybrid nature of the resulting yeast; iv) Basic and detailed technological characterization of individual hybrid yeasts; v) Classification of individual isolates in the collection of microorganisms; vi) Cultivation of microorganisms in the Microbial Biomass Research Center (CVMB); vii) Quality control of the resulting product and its preservation method.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EG20_321%2F0024407" target="_blank" >EG20_321/0024407: Vývoj sektových a hybridních vinařských kvasinek</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
742_NewSec-V2.2
Číselná identifikace
CZ.01.1.02/0.0/0.0/20_321/0024407- V2.2
Technické parametry
Technologická dokumentace, která jasně a jednoznačně determinuje proces výběru původních izolátů, proces hybridizace a jeho ověření, charakterizaci hybridů a jejich kultivaci.
Ekonomické parametry
Prodej služby hybridizace kvasinek 45.000,- až 50.000,- Kč za kmen. Zvýšení přidané hodnoty šumivých vín vyrobených partnerem Víno Hruška. Prodej preparátů společností EPS biotechnology 6000,- Kč/ kg.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26295059; 27715591
Název vlastníka
EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice; VÍNO HRUŠKA s.r.o., Blatnička 143, 696 71 Blatnička
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—