Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologický proces dosažení hybridních vinařských kvasinek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F23%3AN0000017" target="_blank" >RIV/26295059:_____/23:N0000017 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technologický proces dosažení hybridních vinařských kvasinek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ověřená technologie detailně popisuje technologický reglement postupu přípravy lyofilizovaného preparátu – Souboru hybridních vinařských kvasinek pro účely výroby tichých vín s cílem posílení vybraných vlastností saccharomycetních kvasinek. Využití této technologie spočívá v tvorbě nových znaků ve víně v důsledku rozšíření metabolického repertoáru kvasinek, jakož i ve schopnosti provádět fermentaci za nestandardních podmínek. Dokumentace ověřené technologie zahrnujé dílčí části: i) Výběr vhodných izolátů rodičovských kvasinek ze sbírky EPS biotechnology; ii) Tvorba hybridních populací; iii) Ověření hybridního charakteru vzniklých kvasinek; iv) Základní a detailní technologická charakterizace jednotlivých hybridních kvasinek; v) Zařazení jednotlivých izolátů do sbírky mikroorganismů; vi) Kultivace mikroorganismů v Centru Výzkumu mikrobiální biomasy (CVMB); vii) Kontrola kvality vzniklého produktu a způsob jeho uchování.

  • Název v anglickém jazyce

    Technological process of achieving hybrid wine yeast

  • Popis výsledku anglicky

    The verified technology describes in detail the technological regulations for the preparation of a lyophilized preparation - a set of hybrid wine yeasts for the purpose of producing still wines with the aim of strengthening selected properties of saccharomycetic yeasts. The use of this technology consists in the creation of new characters in wine due to the expansion of the metabolic repertoire of yeast, as well as in the ability to carry out fermentation under non-standard conditions. Documentation of the verified technology including sub-parts: i) Selection of suitable parental yeast isolates from the EPS biotechnology collection; ii) Creation of hybrid populations; iii) Verification of the hybrid nature of the resulting yeast; iv) Basic and detailed technological characterization of individual hybrid yeasts; v) Classification of individual isolates in the collection of microorganisms; vi) Cultivation of microorganisms in the Microbial Biomass Research Center (CVMB); vii) Quality control of the resulting product and its preservation method.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EG20_321%2F0024407" target="_blank" >EG20_321/0024407: Vývoj sektových a hybridních vinařských kvasinek</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    742_NewSec-V2.2

  • Číselná identifikace

    CZ.01.1.02/0.0/0.0/20_321/0024407- V2.2

  • Technické parametry

    Technologická dokumentace, která jasně a jednoznačně determinuje proces výběru původních izolátů, proces hybridizace a jeho ověření, charakterizaci hybridů a jejich kultivaci.

  • Ekonomické parametry

    Prodej služby hybridizace kvasinek 45.000,- až 50.000,- Kč za kmen. Zvýšení přidané hodnoty šumivých vín vyrobených partnerem Víno Hruška. Prodej preparátů společností EPS biotechnology 6000,- Kč/ kg.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    26295059; 27715591

  • Název vlastníka

    EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice; VÍNO HRUŠKA s.r.o., Blatnička 143, 696 71 Blatnička

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem