Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Soubor původních izolátů vinařských mikroorganismů pro fermentační technologie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F18%3A43914155" target="_blank" >RIV/62156489:43510/18:43914155 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/18:N0000064

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Soubor původních izolátů vinařských mikroorganismů pro fermentační technologie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předkládaný funkční vzorek má podobu lyofilizovaného souboru (konsorcia) vinařských mikroorganismů pro fermentační technologie. Z tohoto konsorcia byly izolovány a konzervovány jednotlivé kolonie vinařských kvasinek. Na základě laboratorních asimilačních a fermentačních testů byl ze sbírky izolátů vybrán jeden reprezentativní zástupce, který vykazoval charakteristické a zároveň nejvhodnější technologické vlastnosti. Po namnožení a lyofilizaci ve větším měřítku byl následně použit a testován vinaři na vinných moštech vinaři. Takto získaný axenický preparát vinařské kvasinky Saccharomyces cerevisiae má uplatnění jako adekvátní náhrada spontánní fermentace s technologickými výhodami řízené fermentace. Na základě realizace jednotlivých úrovní testování byl vybrán způsob jeho propagace, konzervace a aplikace na odkalený mošt. Hlavní přidanou hodnotou tohoto preparátu oproti komerčně nabízeným produktům (preparátům kvasinek) jsou jedinečné organoleptické vlastnosti, které jsou úzce spjaty s historií regionálních zvyků vinařských komunit a především s terroir vinařské oblasti Morava.

  • Název v anglickém jazyce

    A set of original isolates of wine microorganisms for fermentation technology

  • Popis výsledku anglicky

    The present functional sample takes the form of lyophilized consortium of wine microorganisms for fermentation technology. From this consortium, individual colonies of wine yeast were isolated and preserved. Based on laboratory assimilation and fermentation tests, one representative isolate was selected from the collection of isolates, showing the most characteristic and at the same time the most suitable technological properties. The selected isolate was extensive propagated and lyophilizated on a larger scale. The thus prepared isolate was subsequently used and tested by winemakers on the wine must. Such an axenic preparation of the yeast Saccharomyces cerevisiae has been used as an adequate substitute for spontaneous fermentation with the technological advantages of controlled fermentation. Based on the realization of the individual levels of testing have been chosen the method of propagation, preservation and application to the clarified wine must. The main added value of this preparation compared to the commercially available products (yeast preparations) are the unique organoleptic properties that are closely related to the history of the regional customs of the wine communities and, above all, to the terroir wine region of Moravia.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/DG16P02R017" target="_blank" >DG16P02R017: Vinohradnictví a vinařství pro zachování a obnovu kulturní identity vinařských regionů na Moravě</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    FVDG16P02R017

  • Číselná identifikace

    -

  • Technické parametry

    Osobou odpovědnou za jednání za Mendelovu univerzitu v Brně je Jiří Sochor, tel.: 777 648 937, mail: sochor.jirik@seznam.cz.

  • Ekonomické parametry

    Výsledek nebyl vytvořen z důvodu dosažení zisku, ale z důvodu zavedení nového modelu. Hlavní přidanou hodnotou tohoto preparátu jsou jedinečné organoleptické vlastnosti, které jsou úzce spjaty s historií regionálních zvyků vinařských komunit a především s terroir vinařské oblasti Morava.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    62156489

  • Název vlastníka

    Mendelova univerzita v Brně

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    V - Výsledek je využíván vlastníkem

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem