Soubor původních izolátů vinařských mikroorganismů pro fermentační technologie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F18%3A43914155" target="_blank" >RIV/62156489:43510/18:43914155 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/18:N0000064
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Soubor původních izolátů vinařských mikroorganismů pro fermentační technologie
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaný funkční vzorek má podobu lyofilizovaného souboru (konsorcia) vinařských mikroorganismů pro fermentační technologie. Z tohoto konsorcia byly izolovány a konzervovány jednotlivé kolonie vinařských kvasinek. Na základě laboratorních asimilačních a fermentačních testů byl ze sbírky izolátů vybrán jeden reprezentativní zástupce, který vykazoval charakteristické a zároveň nejvhodnější technologické vlastnosti. Po namnožení a lyofilizaci ve větším měřítku byl následně použit a testován vinaři na vinných moštech vinaři. Takto získaný axenický preparát vinařské kvasinky Saccharomyces cerevisiae má uplatnění jako adekvátní náhrada spontánní fermentace s technologickými výhodami řízené fermentace. Na základě realizace jednotlivých úrovní testování byl vybrán způsob jeho propagace, konzervace a aplikace na odkalený mošt. Hlavní přidanou hodnotou tohoto preparátu oproti komerčně nabízeným produktům (preparátům kvasinek) jsou jedinečné organoleptické vlastnosti, které jsou úzce spjaty s historií regionálních zvyků vinařských komunit a především s terroir vinařské oblasti Morava.
Název v anglickém jazyce
A set of original isolates of wine microorganisms for fermentation technology
Popis výsledku anglicky
The present functional sample takes the form of lyophilized consortium of wine microorganisms for fermentation technology. From this consortium, individual colonies of wine yeast were isolated and preserved. Based on laboratory assimilation and fermentation tests, one representative isolate was selected from the collection of isolates, showing the most characteristic and at the same time the most suitable technological properties. The selected isolate was extensive propagated and lyophilizated on a larger scale. The thus prepared isolate was subsequently used and tested by winemakers on the wine must. Such an axenic preparation of the yeast Saccharomyces cerevisiae has been used as an adequate substitute for spontaneous fermentation with the technological advantages of controlled fermentation. Based on the realization of the individual levels of testing have been chosen the method of propagation, preservation and application to the clarified wine must. The main added value of this preparation compared to the commercially available products (yeast preparations) are the unique organoleptic properties that are closely related to the history of the regional customs of the wine communities and, above all, to the terroir wine region of Moravia.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/DG16P02R017" target="_blank" >DG16P02R017: Vinohradnictví a vinařství pro zachování a obnovu kulturní identity vinařských regionů na Moravě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
FVDG16P02R017
Číselná identifikace
-
Technické parametry
Osobou odpovědnou za jednání za Mendelovu univerzitu v Brně je Jiří Sochor, tel.: 777 648 937, mail: sochor.jirik@seznam.cz.
Ekonomické parametry
Výsledek nebyl vytvořen z důvodu dosažení zisku, ale z důvodu zavedení nového modelu. Hlavní přidanou hodnotou tohoto preparátu jsou jedinečné organoleptické vlastnosti, které jsou úzce spjaty s historií regionálních zvyků vinařských komunit a především s terroir vinařské oblasti Morava.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
62156489
Název vlastníka
Mendelova univerzita v Brně
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—