MOŽNOSTI VYUŽITÍ HRACHORU SETÉHO V POTRAVINÁCH
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F08%3A9P000595" target="_blank" >RIV/26296080:_____/08:9P000595 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027022:_____/08:9P000362
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
MOŽNOSTI VYUŽITÍ HRACHORU SETÉHO V POTRAVINÁCH
Popis výsledku v původním jazyce
Bylo stanoveno základní nutriční složení semen hrachoru a obsah beta-N-oxalyl-L-alfa, betadiaminopropionové kyseliny (b-ODAP). Semena obsahovala 26,5-28,5% bílkovin, 1,3-1,6% tuku, 3,3-3,6% popela a 21-29% TDF. Obsah ODAP se pohyboval v rozmezí 0,4-0,6g/100g sušiny. Mouka z hrachoru byla přidávána do potravin jako částečná náhrada pšeničné mouky. Byly připraveny vzorky kváskových chlebů, bezlepkových chlebů, dalších pekařských výrobků a těstovin. Vybrané pekařské výrobky byly hodnoceny z hlediska obsahuzákladních nutričních látek a byla provedena senzorická analýza. Maximální přídavek hrachorové mouky k pšeničné mouce dosáhl u chlebů 25%, u sýrového pečiva 20% a u těstovin 30%. Podíl hrachoru k bezlepkovým surovinám byl u chleba 22%.
Název v anglickém jazyce
The possibilities of grasspea utilization in foods
Popis výsledku anglicky
The basic nutritional composition of grass pea and beta-N-oxalyl-L-alfa,betadiaminopropionic acid (b-ODAP) content were determined. The grass pea seeds contained 26,5-28,5% of proteins, 1,3-1,6% of fat, 3,3-3,6% of minerals and 21-29% of TDF. The ODAP content varied from 0,4 to 0,6g/100g of dry matter. The grass pea flour was used into food as a partial substitution of wheat flour. The samples of sourdough breads, gluten free breads, others bakery products and noodles were prepared. Chosen bakery products were evaluated on the basic nutritional compounds content and the sensoric analysis was carried out. The maximal addition of grass pea flour to the wheat flour reached 25% in breads, 20% in cheese straws and 30% in noodles. The amount of grass pea inthe gluten free raw materials was 22%.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60130" target="_blank" >QG60130: Minoritní plodiny pro specifické využití v potravinářství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecká příloha časopisu Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
N
Číslo periodika v rámci svazku
Listopad
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—