Využití netradičních luštěnin na přípravu tempehu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F09%3A%230000231" target="_blank" >RIV/26296080:_____/09:#0000231 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027022:_____/09:00000042
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití netradičních luštěnin na přípravu tempehu
Popis výsledku v původním jazyce
Byla vyzkoušena příprava tempehu z hrachoru, hnědého hrachu a tmavých odrůd fazolí a cizrny. Byl připraven také tempeh ze směsí hrachoru s rýží, kukuřicí a ovsem. Na fermentaci byla použita startovací kultura Rhizopus oligosporus. Ve vzorcích tempehu bylo provedeno stanovení základních nutričních látek a porovnání s tradičním sojovým tempehem. V hrachorovém tempehu byl dále sledován obsah nebílkovinného dusíku, změny aminokyselin a ODAP (beta-N-oxalyl-L-alfa,beta-diaminopropionové kyseliny). Vzorky tempehu z netradičních luštěnin obsahovaly v porovnání se sojovým méně bílkovin a tuku. Během přípravy klesal obsah ??galaktosidů a nerozpustné vlákniny, rostl obsah nebílkovinných dusíkatých látek a vitaminu B2. Při fermentaci poklesl obsah kyseliny glutamové, asparagové a argininu. Obsah ODAP se snížil na 14-35% původní hodnoty.
Název v anglickém jazyce
The nontraditional legumes application in tempeh preparation
Popis výsledku anglicky
The tempeh preparation from grass pea, pea, dark grain beans and chickpea was studied. Tempeh from the mixtures of grass pea with rice, corn and oat was also prepared. The starter culture of Rhizopus oligosporus was used for the fermentation. The determination of basic nutritional substances and comparison with traditional soybean tempeh were carried out in tempeh samples. The content of nonprotein nitrogen (NPN), amino acids and ODAP ( beta-N-oxalyl-L-alfa,beta-diaminopropionic acid) changes were followed in grass pea tempeh. The samples from nontraditional legumes contained less proteins and fat than the soybean tempeh. Insoluble fiber and ? galactosides content decreased during the preparation, the content of NPN and riboflavine increased. The levelof glutamic acid, aspartic acid and arginine decreased during the fermentation. ODAP content dropped to 14-35% of original value.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60130" target="_blank" >QG60130: Minoritní plodiny pro specifické využití v potravinářství</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—