Metodika stanovení biogenních aminů v silážích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F15%3A%230001489" target="_blank" >RIV/26296080:_____/15:#0001489 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/15:43909199
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika stanovení biogenních aminů v silážích
Popis výsledku v původním jazyce
Biogenní aminy jsou nízkomolekulární dusíkaté látky, které se nacházejí v široké škále potravin (sýry, siláže, ryby, ovoce a zelenina, zelí, atd.). Vznikají působením mikroorganismů, které obsahují dekarboxylační enzymy.Tyto enzymy katalyzují dekarboxylaci specifických volných aminokyselin. Další možností vzniku biogenních aminů je aminace a transaminace aldehydů a ketonů. Pro lidský a živočišný organismus jsou biogenní aminy nepostradatelné, avšak při vyšších koncentracích (100 mg.kg-1) může docházet ke vzniku hypotenze, bolesti hlavy, nevolnosti, závratím, atd. Cílem této metodiky bylo vytvořit ucelený postup, umožňující stanovení biogenních aminů v rostlinných materiálech pomocí iontově-výměnné kapalinové chromatografie, zejména pak v silážích.Vznik biogenních aminů v silážích je zapříčiněn nesprávnými podmínkami silážování a skladování, kde dochází ke vzniku biogenních aminů zejména v důsledku nesprávných podmínek silážování a skladování. Pro potvrzení výsledků byla provedena analýza skutečného obsahu biogenních aminů v siláži ze zemědělské produkce, získaných z různých oblastí České republiky.
Název v anglickém jazyce
Methodology for determination of biogenic amines in silage
Popis výsledku anglicky
Biogenic amines are low-molecular nitrogen compounds, which can be commonly found in broad spectrum of food (meat, cheese, fish, fruit, vegetables, cabbage or silages. They are formed as a result of decarboxylation of free amino acids by microbial enzymes or by amination or transamination of aldehydes and ketones. For living organisms biogenic amines are fundamental, hovewer in higher concentrations (100 mg.kg-1) they can cause hypotension, headache, nausea, feints, etc. This methodic is focused on performation of coherent procedure, allowing the determination of biogenic amines by using ion-exchange liquid chromatography in plant materials, in particular in silages, where biogenic amines are formed as a result of improper storage conditions. To confirm the methodology, the analysis of actual content of biogenic amines in silage from various agricultural productions from different regions of Czech Republic was evaluated.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310100" target="_blank" >QJ1310100: Vývoj a optimalizace metod stanovení biogenních aminů v návaznosti na zvýšení zdravotní bezpečnosti siláží</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
EXP/317
Číslo předpisu
UKZUZ 021236/2015
Technické parametry
Svaz chovatelů českého strakatého skotu, IČO 571750, 12.12.2014. Ing. Roman Šustáček, U Topíren 2, 17041, Praha 7
Ekonomické parametry
zvýšení kvality objemnách krmiv
Označení certifikačního orgánu
UKZUZ, Hroznová 2, 656 06 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů