Moderní postupy hodnocení kvality pícnin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F16%3AN0000009" target="_blank" >RIV/26296080:_____/16:N0000009 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vupt.cz/content/files/aktualni_poznatky/2016_avanti_priloha_urody.pdf" target="_blank" >http://www.vupt.cz/content/files/aktualni_poznatky/2016_avanti_priloha_urody.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Moderní postupy hodnocení kvality pícnin
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovit obsah energie a proteinu u jestřabiny východní. V případě pícnin je hlavním zdrojem energie vlákninový komplex a je nutné použít postupy, ve kterých je stanovena stravitelnost vlákniny. Stravitelnost NDF (a dalších frakcí vlákniny) je obvykle stanovena metodami in vitro. V těchto metodách je obvykle používána bachorová tekutina, nebo enzymy, je vhodné také použít metodu NIRS. V oblasti proteinu se začínají používat metody na stanovení jeho jednotlivých frakcí. To umožňuje vypočítat přesné chování frakcí v bachoru a dalších částech trávicího traktu přežvýkavců. V této práci byl proveden experiment, ve kterém byl hodnocen obsah energie a proteinových frakcí s použitím metod Cornellského systému (CNCPS).
Název v anglickém jazyce
Evaluation of forage quality with a modern approach
Popis výsledku anglicky
The aim of work was to evaluate Goat's rue Eastern forage and to determine content of energy and protein. In the case of forage the fiber complex is a main source of energy and therefore it is necessary to use procedures to the fiber digestibility determination. The NDF (and next fractions of fiber) digestibility is usually by in vitro methods determined. In this method the rumen fluid or enzymes are used, also NIRS method using is possible. In the area of protein, the determination of its fractions is starting to use. Individual protein fractions make possible to calculate their exact behaviour in rumen and next parts of digestive tract of ruminants. In this work an experiment with Goat's rue Eastern was provided, content of energy and protein fractions was evaluated by Cornell system (CNCPS) methods
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
LXIV
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
111 - 116
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—