Zdánlivá stravitelnost aminokyselin u dvouletých koní
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878837" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878837 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2020&vydani=4" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2020&vydani=4</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zdánlivá stravitelnost aminokyselin u dvouletých koní
Popis výsledku v původním jazyce
U hospodářských zvířat ovlivňuje stravitelnost píce řada faktorů jako je botanické složení píce, mechanické zpracování píce, její kvalita a způsob konzervace a především obsah vlákniny a energie krmné dávky. Stravitelnost proteinů u koní, obdobně jako u ostatních zvířat, se snižuje se zvýšeným obsahem dietní vlákniny. Většina proteinů píce je trávena v tlustém střevě koní, a proto je pro trávení velké části proteinů krmné dávky s vysokým obsahem vlákniny nutná její mikrobiální degradace. Zastoupení aminokyselin v krmné dávce je velmi důležité zejména pro růst koně; dospělí jedinci jsou na kvalitu proteinů méně citliví než koně rostoucí. Zvláště významný je z tohoto pohledu obsah lysinu, který je první limitující aminokyselinou pro koně. Jako druhá limitující aminokyselina je uváděn threonin. Jsme si vědomi skutečnosti, že stanovit zdánlivou stravitelnost aminokyselin u koní je obtížné, přičemž je třeba zohlednit potřebu aminokyselin pro záchovu, růst, reprodukci a práci.
Název v anglickém jazyce
Apparent digestibility of amino acids in 2-year-old horses
Popis výsledku anglicky
The digestibility of forage in livestock is affected by many factors, such as the botanical composition, mechanical processing, quality and method of forage preservation, and, above all, by the fibre content and feed ration energy. Like in other animals, the digestibility of proteins in horses decreases with the growing dietary fibre content. Most forage proteins are digested in the large intestine of horses, and therefore the microbial degradation of fibre is required for the digestion of a major part of high-fiber feed ration proteins. The amino acid content in the feed ration is very important mainly for the growth of the horse; adult animals are less sensitive to protein quality than growing horses. In that respect, the content of lysine, the first limiting amino acid for horses, is especially important. Threonine is referred to as another limiting amino acid. We are aware that determining the apparent digestibility of amino acids in horses is difficult and the need for amino acids for maintenance, growth, reproduction, and work should be considered.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
31-32
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—