Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zdánlivá stravitelnost aminokyselin u dvouletých koní

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878837" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878837 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2020&vydani=4" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2020&vydani=4</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zdánlivá stravitelnost aminokyselin u dvouletých koní

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U hospodářských zvířat ovlivňuje stravitelnost píce řada faktorů jako je botanické složení píce, mechanické zpracování píce, její kvalita a způsob konzervace a především obsah vlákniny a energie krmné dávky. Stravitelnost proteinů u koní, obdobně jako u ostatních zvířat, se snižuje se zvýšeným obsahem dietní vlákniny. Většina proteinů píce je trávena v tlustém střevě koní, a proto je pro trávení velké části proteinů krmné dávky s vysokým obsahem vlákniny nutná její mikrobiální degradace. Zastoupení aminokyselin v krmné dávce je velmi důležité zejména pro růst koně; dospělí jedinci jsou na kvalitu proteinů méně citliví než koně rostoucí. Zvláště významný je z tohoto pohledu obsah lysinu, který je první limitující aminokyselinou pro koně. Jako druhá limitující aminokyselina je uváděn threonin. Jsme si vědomi skutečnosti, že stanovit zdánlivou stravitelnost aminokyselin u koní je obtížné, přičemž je třeba zohlednit potřebu aminokyselin pro záchovu, růst, reprodukci a práci.

  • Název v anglickém jazyce

    Apparent digestibility of amino acids in 2-year-old horses

  • Popis výsledku anglicky

    The digestibility of forage in livestock is affected by many factors, such as the botanical composition, mechanical processing, quality and method of forage preservation, and, above all, by the fibre content and feed ration energy. Like in other animals, the digestibility of proteins in horses decreases with the growing dietary fibre content. Most forage proteins are digested in the large intestine of horses, and therefore the microbial degradation of fibre is required for the digestion of a major part of high-fiber feed ration proteins. The amino acid content in the feed ration is very important mainly for the growth of the horse; adult animals are less sensitive to protein quality than growing horses. In that respect, the content of lysine, the first limiting amino acid for horses, is especially important. Threonine is referred to as another limiting amino acid. We are aware that determining the apparent digestibility of amino acids in horses is difficult and the need for amino acids for maintenance, growth, reproduction, and work should be considered.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    31-32

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus