Stanovení aminokyselin v krmivech ? základ pro posouzení kvality dietárního proteinu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877617" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877617 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení aminokyselin v krmivech ? základ pro posouzení kvality dietárního proteinu
Popis výsledku v původním jazyce
Znalost aminokyselinového spektra proteinů krmiva je základem při sestavování a optimalizaci krmiv určených k výživě zvířat. Známe-li potřebu zvířete a živinové složení krmných komponent, lze zodpovědně provést optimalizaci krmné dávky nebo krmné směsi určené k výživě cílového organismu. Stanovení pouze hrubého proteinu, přesto, že se jedná o deklarovaný znak, lze podle našeho názoru považovat za překonaný. Proto dnes většina krmivářských firem kalkuluje pouze s obsahem aminokyselin v krmivu a jejich vzájemném poměru včetně jejich stravitelnosti. Zatím co historicky byl uváděn jako ideální protein vaječný, případně mléčný, je v současné době za ideální protein krmiva považován ten, jehož aminokyselinové spektrum se co nejvíce svým aminokyselinovým složením blíží aminokyselinovému spektru tělesnému proteinu cílového zvířete. Proto z hlediska výživy, především monogastrických zvířat, musí dieta respektovat potřebné množství (kvantitativní ukazatel) a poměr v zastoupení jednotlivých aminokyselin (kvalitativní ukazatel) v dietě pro cílový organismus.
Název v anglickém jazyce
Determination of amino acids in feed ? basis for assessing the quality of dietary protein
Popis výsledku anglicky
Knowledge of amino acid spectrum of feed proteins is essential when formulating and optimizing the animal feed. When we know requirements of the animal and the nutrient composition of feed components, it is possible to responsibly optimize the diet or compound feed for the target organism. To Determination of crude protein only, although it is considered as declared trait, is obsolete in our opinion. Therefore, most feed companies today calculate only the content of amino acids in the feed and their proportion, including their digestibility. While historically egg or milk protein was considered an ideal feed protein, nowadays, the ideal feed protein is the one whose amino acid spectrum is as close as possible to the amino acid spectrum of body protein of the target animal. Therefore, in terms of nutrition, especially in monogastric animals, the diet for the target organism must respect the required amount (quantitative indicator) and the proportion of individual amino acids (qualitative indicator).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
13-15
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—