Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení aminokyselin v krmivech ? základ pro posouzení kvality dietárního proteinu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877617" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877617 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení aminokyselin v krmivech ? základ pro posouzení kvality dietárního proteinu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Znalost aminokyselinového spektra proteinů krmiva je základem při sestavování a optimalizaci krmiv určených k výživě zvířat. Známe-li potřebu zvířete a živinové složení krmných komponent, lze zodpovědně provést optimalizaci krmné dávky nebo krmné směsi určené k výživě cílového organismu. Stanovení pouze hrubého proteinu, přesto, že se jedná o deklarovaný znak, lze podle našeho názoru považovat za překonaný. Proto dnes většina krmivářských firem kalkuluje pouze s obsahem aminokyselin v krmivu a jejich vzájemném poměru včetně jejich stravitelnosti. Zatím co historicky byl uváděn jako ideální protein vaječný, případně mléčný, je v současné době za ideální protein krmiva považován ten, jehož aminokyselinové spektrum se co nejvíce svým aminokyselinovým složením blíží aminokyselinovému spektru tělesnému proteinu cílového zvířete. Proto z hlediska výživy, především monogastrických zvířat, musí dieta respektovat potřebné množství (kvantitativní ukazatel) a poměr v zastoupení jednotlivých aminokyselin (kvalitativní ukazatel) v dietě pro cílový organismus.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of amino acids in feed ? basis for assessing the quality of dietary protein

  • Popis výsledku anglicky

    Knowledge of amino acid spectrum of feed proteins is essential when formulating and optimizing the animal feed. When we know requirements of the animal and the nutrient composition of feed components, it is possible to responsibly optimize the diet or compound feed for the target organism. To Determination of crude protein only, although it is considered as declared trait, is obsolete in our opinion. Therefore, most feed companies today calculate only the content of amino acids in the feed and their proportion, including their digestibility. While historically egg or milk protein was considered an ideal feed protein, nowadays, the ideal feed protein is the one whose amino acid spectrum is as close as possible to the amino acid spectrum of body protein of the target animal. Therefore, in terms of nutrition, especially in monogastric animals, the diet for the target organism must respect the required amount (quantitative indicator) and the proportion of individual amino acids (qualitative indicator).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    13-15

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus