Využití pískavice řecké seno pro výrobu zelené píce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F16%3AN0000068" target="_blank" >RIV/26296080:_____/16:N0000068 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/16:43909919
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití pískavice řecké seno pro výrobu zelené píce
Popis výsledku v původním jazyce
Pískavice řecké seno se využívá jako léčivá rostlina a koření, ale má potenciál pro produkci vysoce kvalitní píce. Výslednou kvalitu píce může ovlivnit odrůda a technologický postup při silážování. Předložená práce se zabývá hodnocením produkce a kvality píce české odrůdy Hanka. Hodnocen byl obsah organických živin a fermentační proces po použití chemického aditiva. Výnosy suché píce dosáhly v závislosti na stanovišti hodnot 0,80 – 3,85 t.ha-1. Stanoviště ovlivnilo (P<0,05) obsah hrubého proteinu (CP). Devět týdnů po výsevu byl obsah CP od 11,43 do 25,43 %. Obsah hrubé vlákniny (CF) nepřekročil 18,29 %. Chemický konzervant neovlivnil obsah organických živin v silážích. Meziročně byl rozdíl (P<0,05) zejména v obsahu CP. Ročník a konzervant ovlivnil (P<0,05) fermentační proces. Vyšší (P<0,05) obsah kvasných kyselin byl po použití chemického aditiva. Přes nízkou sušinu (16 – 20 %) nebyla ve vyrobených silážích přítomna kyselina máselná (BA).
Název v anglickém jazyce
Use of fenugreek for the production of green fodder
Popis výsledku anglicky
Fenugreek is used as a medicinal plant and spice, but it has the potential for production of high-quality forage. The resulting forage quality can affect variety and ensiling techniques. The present work deals with the evaluation of yield and forage quality of Czech variety Hanka. It evaluated the content of organic nutrients and fermentation process after the use of chemical additives. Yields od dried fodder were from 0.80 to 3.85 t ha-1, depending on stand. Stand influenced (P <0.05) crude protein (CP) content. Nine weeks after sowing was the content of CP from 11.43 to 25.43%. The crude fiber (CF) content does not exceed 18.29%. Chemical preservatives did not affect the content of organic nutrients in silages. Year affected (P <0.05) especially CP content. Year and preservative influenced (P <0.05) fermentation process. Higher (P <0.05) contents of fermentation acids were after use of chemical additives. Over low dry matter (16-20%) did not contain silage butyric acid (BA).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310100" target="_blank" >QJ1310100: Vývoj a optimalizace metod stanovení biogenních aminů v návaznosti na zvýšení zdravotní bezpečnosti siláží</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
513-516
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—