Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití pískavice řecké seno pro výrobu zelené píce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F16%3AN0000068" target="_blank" >RIV/26296080:_____/16:N0000068 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/16:43909919

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití pískavice řecké seno pro výrobu zelené píce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pískavice řecké seno se využívá jako léčivá rostlina a koření, ale má potenciál pro produkci vysoce kvalitní píce. Výslednou kvalitu píce může ovlivnit odrůda a technologický postup při silážování. Předložená práce se zabývá hodnocením produkce a kvality píce české odrůdy Hanka. Hodnocen byl obsah organických živin a fermentační proces po použití chemického aditiva. Výnosy suché píce dosáhly v závislosti na stanovišti hodnot 0,80 – 3,85 t.ha-1. Stanoviště ovlivnilo (P<0,05) obsah hrubého proteinu (CP). Devět týdnů po výsevu byl obsah CP od 11,43 do 25,43 %. Obsah hrubé vlákniny (CF) nepřekročil 18,29 %. Chemický konzervant neovlivnil obsah organických živin v silážích. Meziročně byl rozdíl (P<0,05) zejména v obsahu CP. Ročník a konzervant ovlivnil (P<0,05) fermentační proces. Vyšší (P<0,05) obsah kvasných kyselin byl po použití chemického aditiva. Přes nízkou sušinu (16 – 20 %) nebyla ve vyrobených silážích přítomna kyselina máselná (BA).

  • Název v anglickém jazyce

    Use of fenugreek for the production of green fodder

  • Popis výsledku anglicky

    Fenugreek is used as a medicinal plant and spice, but it has the potential for production of high-quality forage. The resulting forage quality can affect variety and ensiling techniques. The present work deals with the evaluation of yield and forage quality of Czech variety Hanka. It evaluated the content of organic nutrients and fermentation process after the use of chemical additives. Yields od dried fodder were from 0.80 to 3.85 t ha-1, depending on stand. Stand influenced (P <0.05) crude protein (CP) content. Nine weeks after sowing was the content of CP from 11.43 to 25.43%. The crude fiber (CF) content does not exceed 18.29%. Chemical preservatives did not affect the content of organic nutrients in silages. Year affected (P <0.05) especially CP content. Year and preservative influenced (P <0.05) fermentation process. Higher (P <0.05) contents of fermentation acids were after use of chemical additives. Over low dry matter (16-20%) did not contain silage butyric acid (BA).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310100" target="_blank" >QJ1310100: Vývoj a optimalizace metod stanovení biogenních aminů v návaznosti na zvýšení zdravotní bezpečnosti siláží</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    513-516

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus