Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení obsahu organických živin u tradičních a méně známých druhů jetelovin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908008" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908008 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26296080:_____/15:#0001484

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení obsahu organických živin u tradičních a méně známých druhů jetelovin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce se zaměřuje na posouzení obsahu základních nutričních hodnot v čerstvé píci a siláži jetelovin. Hodnotily se odrůdy Spurt (Trifolium pratense L.), Faraon (Trifolium alexandrium) a Pasat (Trifolium resupinatum L.). Obsah dusíkatých látek v čerstvé píci se u jednotlivých druhů pohyboval v rozmezí 13,63-16,68%. V siláži sledovaných jetelovin se hodnoty dusíkatých látek pohybovaly v rozmezí 11,7-16,89%. V siláži sledovaných jetelovin se hodnoty dusíkatých látek pohybovaly v rozmezí 11,7-16,89%. Obsah tuku se snížil (P<0,05) při použití chemického konzervantu. Obsah vlákniny nepřekročil hodnotu 26 %. Obsahy organických živin u hodnocených jetelovin jsou blízké běžně využívanému Trifolium pratense L.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation organic nutrients of traditional and lesser-known species of legumes

  • Popis výsledku anglicky

    This work focuses on the assessment of basic nutritional value of fresh forage and silage clover. In the trials were evaluated the varieties Spurt (Trifolium pratense L.), Faraon (Trifolium alexandrium L.) and Pasat (Trifolium resupinatum L.). Crude protein content of green matter for individual species moved from 13.63 to 16.68%. The value of crude protein in silages ranged from 11.7 to 16.89%. The fat content was reduced (P <0.05) using a chemical preservative. The fiber content does not exceed the value of 26%. The contents of organic nutrients in legumes are close Trifolium pratense L.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310100" target="_blank" >QJ1310100: Vývoj a optimalizace metod stanovení biogenních aminů v návaznosti na zvýšení zdravotní bezpečnosti siláží</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    295-298

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus