Faktory ovlivňující obsah fenolických kyselin u vabraných pícnin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F01%3A00004594" target="_blank" >RIV/60461373:22330/01:00004594 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Faktory ovlivňující obsah fenolických kyselin u vabraných pícnin
Popis výsledku v původním jazyce
Obsahy fenolických kyselin (PA) byly sledovány u tří odrůd trav a tří odrůd jetele lučního z hlediska bilogického (části rostliny, fenofáze, pořadí seče) a technologického (silážování, aerobní degradace siláže, sušení). Obsah PA byl vyšší u trav (LoliumaFestuca) než u jetele (Trifolium pratense). Rozdíly byly nalezeny i mezi jednotlivými odrůdami a vždy byl obsah PA vyšší u čerstvé hmoty než u sena nebo siláže. Negativní účinky PA na chutnost a stravitelnost píce mohou být způsobeny změnami poměru me zi PA a obsahem dusíkatých látek, vlákniny, případně energie.
Název v anglickém jazyce
Factors affecting phenolic acids levels in some grasses and red clover
Popis výsledku anglicky
The content of phenolic acid (PA) was determined in three grass varieties as well as in three red clover varieties from the biologic (plant parts, maturity, sequence of the harvesting cut) and the technologic (drying, ensiling, aerobic deterioration) points of view. The PA content was higher in grasses (Lolium a Festuca) than in red clover (Trifolium pratense). The differences between varieties were noticeable and the PA content was higher in the fresh forage than in hay or in silage. The negative influence of PA on palatability and digestibility of forage can be caused by changing PA/crude protein ratio or PA/crude fibre ratio.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA523%2F00%2F0567" target="_blank" >GA523/00/0567: Fytoestrogeny vojtěšky jako rizikový faktor výživy hospodářských zvířat: výskyt, distribuce, změny během silážování</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Biologicky aktivní fenolické látky v zemědělských plodinách
ISBN
neuveden
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
18-23
Název nakladatele
Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha-Výzkumná stanice Jevíč
Místo vydání
Jevíčko
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
7. 11. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—