Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Faktory ovlivňující obsah fenolických kyselin u vabraných pícnin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F01%3A00004594" target="_blank" >RIV/60461373:22330/01:00004594 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Faktory ovlivňující obsah fenolických kyselin u vabraných pícnin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obsahy fenolických kyselin (PA) byly sledovány u tří odrůd trav a tří odrůd jetele lučního z hlediska bilogického (části rostliny, fenofáze, pořadí seče) a technologického (silážování, aerobní degradace siláže, sušení). Obsah PA byl vyšší u trav (LoliumaFestuca) než u jetele (Trifolium pratense). Rozdíly byly nalezeny i mezi jednotlivými odrůdami a vždy byl obsah PA vyšší u čerstvé hmoty než u sena nebo siláže. Negativní účinky PA na chutnost a stravitelnost píce mohou být způsobeny změnami poměru me zi PA a obsahem dusíkatých látek, vlákniny, případně energie.

  • Název v anglickém jazyce

    Factors affecting phenolic acids levels in some grasses and red clover

  • Popis výsledku anglicky

    The content of phenolic acid (PA) was determined in three grass varieties as well as in three red clover varieties from the biologic (plant parts, maturity, sequence of the harvesting cut) and the technologic (drying, ensiling, aerobic deterioration) points of view. The PA content was higher in grasses (Lolium a Festuca) than in red clover (Trifolium pratense). The differences between varieties were noticeable and the PA content was higher in the fresh forage than in hay or in silage. The negative influence of PA on palatability and digestibility of forage can be caused by changing PA/crude protein ratio or PA/crude fibre ratio.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA523%2F00%2F0567" target="_blank" >GA523/00/0567: Fytoestrogeny vojtěšky jako rizikový faktor výživy hospodářských zvířat: výskyt, distribuce, změny během silážování</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Biologicky aktivní fenolické látky v zemědělských plodinách

  • ISBN

    neuveden

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    18-23

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha-Výzkumná stanice Jevíč

  • Místo vydání

    Jevíčko

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    7. 11. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku