Kvalita a zdravotní bezpečnost píce vybraných druhů jetelovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F16%3AN0000070" target="_blank" >RIV/26296080:_____/16:N0000070 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/16:43909874
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita a zdravotní bezpečnost píce vybraných druhů jetelovin
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo posouzení obsahu základních organických živin a sekundárních metabolitů v čerstvé píci vybraných druhů jetelovin. Hodnoceny byly jetel luční, vojtěška setá, jetel perský, jetel alexandrijský a pískavice řecké seno. Nejvyšší (P<0,05) hodnoty isoflavonů byly naměřeny v jeteli lučním „Amos“ – biochanin A 2,5682 mg/g, formononetin 2,7000 mg/g a genistein 0,1695 mg/g. Pro doplnění byly u vybraných druhů sledovány základní nutriční charakteristiky. Obsah dusíkatých látek v čerstvé píci se pohyboval v rozmezí 14,68 – 24,47%. Obsah vlákniny u vojtěšky seté byl 35,11%. Za kritickou hodnotu pro přežvýkavce se z krmivářského hlediska považuje již 26%. Ostatní hodnoty organických živin u hodnocených jetelovin jsou adekvátní výživě přežvýkavců.
Název v anglickém jazyce
Quality and health safety of selected species of forage legumes
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to assess the content of basic organic nutrients and secondary metabolites in fresh forage legumes selected species. Were evaluated Trifolium pratense, Medicago sativa, Trifolium resupinatum L., Trifolium alexandrinum L.and Trigonella foenum-graecum. The highest (P<0.05) values were measured isoflavones in Trifolium pratense "Amos" - biochanin A 2.5682 mg/g, formononetin 2.7000 mg/g of genistein and 0.1695 mg/g. To complement were monitored for selected types of essential nutritional characteristics. Crude protein content of fresh forage ranged from 14.68 to 24.47%. The fiber content in Medicago sativa was 35.11%. For the critical value for ruminant feed of terms regarded as 26%. Other values of organic nutrients in legumes evaluated as adequate nutrition of ruminants.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310100" target="_blank" >QJ1310100: Vývoj a optimalizace metod stanovení biogenních aminů v návaznosti na zvýšení zdravotní bezpečnosti siláží</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
485-488
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—