Funkční inovativní výživa I. - Sušený jogurt z kozího mléka vybraného pomocí molekulárně-genetických metod s příchutí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26505142%3A_____%2F23%3AN0000001" target="_blank" >RIV/26505142:_____/23:N0000001 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Funkční inovativní výživa I. - Sušený jogurt z kozího mléka vybraného pomocí molekulárně-genetických metod s příchutí
Popis výsledku v původním jazyce
Sušený jogurt z kozího mléka vybraného pomocí molekulárně-genetických metod s příchutí červené řepy", který představuje sprejově sušený preparát s obsahem prebiotik - inulin, živých probiotických kultur a betadinu. Preparát je zároveň v důsledku sprejového sušení stabilnější než preparát, který nebyl podroben sprejovému sušení. U koz byly popsány genetické varianty genu pro alfa S1 kasein, které vedou ke sníženému, až nulovému obsahu alfa S1 kaseinu v kozím mléku. Selekce koz s variantami pro nízkou a nulovou produkci alfa S1 kaseinu se provádí na základě genetických testů.
Název v anglickém jazyce
Functional innovative nutrition I. - Dried yoghurt from goat milk selected by molecular-genetic methods with flavour
Popis výsledku anglicky
Dried yogurt from goat's milk selected using molecular genetic methods with a beetroot flavor", which is a spray-dried preparation containing prebiotics - inulin, live probiotic cultures, and betadine. At the same time, due to spray drying, the preparation is more stable than a preparation that was not subjected to spray drying . Genetic variants of the alpha S1 casein gene have been described in goats that lead to reduced or zero alpha S1 casein content in goat milk. Selection of goats with variants for low and zero production of alpha S1 casein is carried out based on genetic tests.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FW01010347" target="_blank" >FW01010347: Smart potraviny s biočipovou kontrolou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
FW01010347-V1
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Výsledný sušený jogurt z kozího mléka vybraného pomocí molekulárně-genetických metod s příchutí s přídavkem pyré z červené řepy se vyznačuje prodloužením doby trvanlivosti a zjednodušením podmínek skladování, přepravy a balení v porovnání s komerčně dostupnými jogurty. Následná příprava jogurtu připraveného ze sušeného jogurtu z kozího mléka vybraného pomocí molekulárně-genetických metod s příchutí s přídavkem pyré z červené řepy ze sušené směsi je proveditelná v domácnostech a provozovnách veřejného stravování. V provozních podmínkách je třeba zajistit aseptické plnění. Jako trvanlivý výrobek může být prodáván při využití vhodného obalu. Jogurt může sloužit jako základ instantních výrobků obsahující probiotika a prebiotika. Výsledný sušený jogurt je hypoalergenní z hlediska alergie na kozí alfa S1 kasein. Dále je vhodná také pro alergiky s vyvinutou alergií vůči kravskému alfa S1 kaseinu. Tyto alergie se totiž často sdružují a vyskytují souběžně.
Ekonomické parametry
K využití/ V nabídce
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26505142
Název vlastníka
ESSENCE LINE, s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—