Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Funkční inovativní výživa II. - Jogurt z kozího mléka vybraného pomocí molekulárně-genetických metod s příchutí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26505142%3A_____%2F23%3AN0000002" target="_blank" >RIV/26505142:_____/23:N0000002 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Funkční inovativní výživa II. - Jogurt z kozího mléka vybraného pomocí molekulárně-genetických metod s příchutí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jogurt z kozího mléka vybraného pomocí molekulárně-genetických metod s příchutí, který představuje preparát s obsahem prebiotik - inulin, živých probiotických kultur a betadinu. Jogurt je vyráběný fermentací geneticky vybraného kozího mléka s využitím specifických mlékařských kultur. Základem jogurtové kultury je protosymbiotická směs dvou bakterií mléčného kysání Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. U koz byly popsány genetické varianty genu pro alfa S1 kasein, které vedou ke sníženému, až nulovému obsahu alfa S1 kaseinu v kozím mléku. Selekce koz s variantami pro nízkou a nulovou produkci alfa S1 kaseinu se provádí na základě genetických testů.

  • Název v anglickém jazyce

    Functional innovative nutrition II. - Yoghurt from goat milk selected by molecular-genetic methods with flavour

  • Popis výsledku anglicky

    Flavored goat's milk yogurt was selected using molecular genetic methods, which is a preparation containing prebiotics - inulin, live probiotic cultures, and betadine. Yogurt is produced by fermentation of genetically selected goat's milk using specific dairy cultures. The basis of the yogurt culture is a protosymbiotic mixture of two lactic acid bacteria Streptococcus salivarius subsp. thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. In goats, genetic variants of the gene for alpha S1 casein have been described, which lead to reduced or even zero content of alpha S1 casein in goat milk. Selection of goats with variants for low and zero production of alpha S1 casein is carried out based on genetic tests.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/FW01010347" target="_blank" >FW01010347: Smart potraviny s biočipovou kontrolou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    FW01010347-V2

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Výsledný jogurt z kozího mléka vybraného pomocí molekulárně-genetických metod s příchutí s přídavkem pyré z červené řepy je možno konzumovat přímo. Jeho příprava je proveditelná v domácnosti nebo v mlékárenském provozu. V provozních podmínkách je třeba zajistit aseptické plnění, pak je možné výrobek distribuovat v rámci chladírenského řetězce. Výsledný jogurt je hypoalergenní z hlediska alergie na kozí alfa S1 kasein. Dále je vhodná také pro alergiky s vyvinutou alergií vůči kravskému alfa S1 kaseinu. Tyto alergie se totiž často sdružují a vyskytují souběžně.

  • Ekonomické parametry

    K využití/ V nabídce

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    26505142

  • Název vlastníka

    ESSENCE LINE, s.r.o.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem