Funkční inovativní výživa II. - Jogurt z kozího mléka vybraného pomocí molekulárně-genetických metod s příchutí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26505142%3A_____%2F23%3AN0000002" target="_blank" >RIV/26505142:_____/23:N0000002 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Funkční inovativní výživa II. - Jogurt z kozího mléka vybraného pomocí molekulárně-genetických metod s příchutí
Popis výsledku v původním jazyce
Jogurt z kozího mléka vybraného pomocí molekulárně-genetických metod s příchutí, který představuje preparát s obsahem prebiotik - inulin, živých probiotických kultur a betadinu. Jogurt je vyráběný fermentací geneticky vybraného kozího mléka s využitím specifických mlékařských kultur. Základem jogurtové kultury je protosymbiotická směs dvou bakterií mléčného kysání Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. U koz byly popsány genetické varianty genu pro alfa S1 kasein, které vedou ke sníženému, až nulovému obsahu alfa S1 kaseinu v kozím mléku. Selekce koz s variantami pro nízkou a nulovou produkci alfa S1 kaseinu se provádí na základě genetických testů.
Název v anglickém jazyce
Functional innovative nutrition II. - Yoghurt from goat milk selected by molecular-genetic methods with flavour
Popis výsledku anglicky
Flavored goat's milk yogurt was selected using molecular genetic methods, which is a preparation containing prebiotics - inulin, live probiotic cultures, and betadine. Yogurt is produced by fermentation of genetically selected goat's milk using specific dairy cultures. The basis of the yogurt culture is a protosymbiotic mixture of two lactic acid bacteria Streptococcus salivarius subsp. thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. In goats, genetic variants of the gene for alpha S1 casein have been described, which lead to reduced or even zero content of alpha S1 casein in goat milk. Selection of goats with variants for low and zero production of alpha S1 casein is carried out based on genetic tests.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FW01010347" target="_blank" >FW01010347: Smart potraviny s biočipovou kontrolou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
FW01010347-V2
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Výsledný jogurt z kozího mléka vybraného pomocí molekulárně-genetických metod s příchutí s přídavkem pyré z červené řepy je možno konzumovat přímo. Jeho příprava je proveditelná v domácnosti nebo v mlékárenském provozu. V provozních podmínkách je třeba zajistit aseptické plnění, pak je možné výrobek distribuovat v rámci chladírenského řetězce. Výsledný jogurt je hypoalergenní z hlediska alergie na kozí alfa S1 kasein. Dále je vhodná také pro alergiky s vyvinutou alergií vůči kravskému alfa S1 kaseinu. Tyto alergie se totiž často sdružují a vyskytují souběžně.
Ekonomické parametry
K využití/ V nabídce
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26505142
Název vlastníka
ESSENCE LINE, s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—