Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování aktivity lipáz v mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F06%3ALIPAZA06" target="_blank" >RIV/26722861:_____/06:LIPAZA06 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování aktivity lipáz v mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V rámci výzkumného záměru byla sledována aktivita lipázy. Ke stanovení aktivity lipázy byl využit reflektometr ROflex a speciální kyt firmy Merck. U syrového mléka s obsahem nativní lipázy byly narušeny tukové kuličky a poté sledována závislost rostoucího obsahu volných mastných kyselin (VMK) na teplotě a době skladování. Dále byla využita komerční mikrobiální lipáza bakterií rodu Pseudomonas, která byla v různém množství přidávána do pasterovaného nehomogenizovaného mléka. Byla prokázána závislost obsahu VMK na teplotě a době skladování, obsahu lipázy ve vzorku a také na kvalitě tukových kuliček. Rovněž bylo prokázáno, že nativní lipáza nepřežívá tepelné ošetření při 60 °C/10 min, kdežto mikrobiální lipáza ho přežívá přibližně z 65 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Study of lipase activity in milk

  • Popis výsledku anglicky

    Lipase activity was studied in the research intention. The ROflex Reflectometer and special kit of company Merck was employed for determination of lipase activity. In raw milk with native lipase content was disturbed the fat glubules and than it was observed the dependence of growing free fatty acids on the temperature and time of storing. Free fatty acids kontent is increased depending on higher temperature and longer storage time. Further was used commercial microbial lipase from genera Pseudomonas, it was addend into pasteurized and non-homogenized milk. The dependence free fatty acids kontent on the temperature and storing time, lipase content in the sample and on the quality of fat globules too, was demonstrated. It was estimated the native lipasedoesn´t survive the temperature treatment 60 °C/10 min., whereas microbial lipase survives from 65 % probably.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2006

  • Číslo periodika v rámci svazku

    94

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    12-14

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus