Sledování aktivity lipáz v mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F06%3ALIPAZA06" target="_blank" >RIV/26722861:_____/06:LIPAZA06 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování aktivity lipáz v mléce
Popis výsledku v původním jazyce
V rámci výzkumného záměru byla sledována aktivita lipázy. Ke stanovení aktivity lipázy byl využit reflektometr ROflex a speciální kyt firmy Merck. U syrového mléka s obsahem nativní lipázy byly narušeny tukové kuličky a poté sledována závislost rostoucího obsahu volných mastných kyselin (VMK) na teplotě a době skladování. Dále byla využita komerční mikrobiální lipáza bakterií rodu Pseudomonas, která byla v různém množství přidávána do pasterovaného nehomogenizovaného mléka. Byla prokázána závislost obsahu VMK na teplotě a době skladování, obsahu lipázy ve vzorku a také na kvalitě tukových kuliček. Rovněž bylo prokázáno, že nativní lipáza nepřežívá tepelné ošetření při 60 °C/10 min, kdežto mikrobiální lipáza ho přežívá přibližně z 65 %.
Název v anglickém jazyce
Study of lipase activity in milk
Popis výsledku anglicky
Lipase activity was studied in the research intention. The ROflex Reflectometer and special kit of company Merck was employed for determination of lipase activity. In raw milk with native lipase content was disturbed the fat glubules and than it was observed the dependence of growing free fatty acids on the temperature and time of storing. Free fatty acids kontent is increased depending on higher temperature and longer storage time. Further was used commercial microbial lipase from genera Pseudomonas, it was addend into pasteurized and non-homogenized milk. The dependence free fatty acids kontent on the temperature and storing time, lipase content in the sample and on the quality of fat globules too, was demonstrated. It was estimated the native lipasedoesn´t survive the temperature treatment 60 °C/10 min., whereas microbial lipase survives from 65 % probably.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2006
Číslo periodika v rámci svazku
94
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
12-14
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—