Stabilita mléčných matric pro účely IR měření
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F09%3AIRMERE09" target="_blank" >RIV/26722861:_____/09:IRMERE09 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/16193296:_____/09:MJMATR09
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stabilita mléčných matric pro účely IR měření
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci byla sledována stabilita mléčné matrice pro účely IR měření základních složek mléka. Při 6°C byly skladovány vzorky pasterovaného kravského mléka obohacené o přídavky laktózy, koncentrátu mléčných bílkovin, vody a tuku. Z výsledků vyplývá, že pro celkovou stabilitu vzorků jsou určující zejména změny tukové složky, kde během skladování a přípravy vzorku dochází k porušení tukových kuliček a tím nárůstu obsahu volného tuku. Obohacení vzorků o jednotlivé složky nemá vliv na stabilitu IR měření.
Název v anglickém jazyce
Stability of milk matrixes for purpose of IR measurement
Popis výsledku anglicky
The stability of milk matrix for IR measurement of basic milk components was followed in this study. Samples of pasteurized cow milk enriched with lactose, milk protein concentrates, and water and fat were stored at 6°C. Results indicated that namely thechanges of fat component, were determinant for total stability. Fat globules corrupt during the storage and preparation of sample and thus rises free fat. Enrichment of samples with individual component does not influence the stability IR measurement.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08072" target="_blank" >2B08072: Nové postupy systému kontroly syrového mléka a mléčných výrobků v etapách technologického procesu výroby a finalizace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2009
Číslo periodika v rámci svazku
117
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—