Validace hlubokého zamrazování pilotních vzorků pro kontrolu stability výsledků nepřímých analýz základního složení mléka a pro jejich dlouhodobou údržnost
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000139" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000139 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/49608851:_____/08:#0000185
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Validation of deep freezing of pilot samples for checking of time stability of indirect analyses of basic milk composition and for their long shelf-life
Popis výsledku v původním jazyce
Aim of this work was to verify the stability of long-term stored and deep frozen pilot samples (FPSs). Pilot samples were frozen in liquid nitrogen bath ?196 °C and after that stored at -21 °C for one month (A) and more months (B) till analyse. The pilotsamples were measured by CombiFoss 6000: fat F (%); protein CP (%); lactose L (%); casein C (%); solid non fat SNF (%); urea U (mg/100ml); somatic cell count SCC (ths./ml). In the short-term (A) experiment the impact of freezing on pilot milk samples was relatively small, in the framework of acceptable value of repeatability (+/-0.02 %) for components. The oscilations were markedly higher in the long-term (B) experiment. The applied FPS procedure is usable for stability control of instrumental measurement in milk laboratories.
Název v anglickém jazyce
Validation of deep freezing of pilot samples for checking of time stability of indirect analyses of basic milk composition and for their long shelf-life
Popis výsledku anglicky
Aim of this work was to verify the stability of long-term stored and deep frozen pilot samples (FPSs). Pilot samples were frozen in liquid nitrogen bath ?196 °C and after that stored at -21 °C for one month (A) and more months (B) till analyse. The pilotsamples were measured by CombiFoss 6000: fat F (%); protein CP (%); lactose L (%); casein C (%); solid non fat SNF (%); urea U (mg/100ml); somatic cell count SCC (ths./ml). In the short-term (A) experiment the impact of freezing on pilot milk samples was relatively small, in the framework of acceptable value of repeatability (+/-0.02 %) for components. The oscilations were markedly higher in the long-term (B) experiment. The applied FPS procedure is usable for stability control of instrumental measurement in milk laboratories.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1P05LA244" target="_blank" >1P05LA244: Spolupráce v rámci mezinárodních profesních organizací ICAR a AFEMA</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—