Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

B. cereus a další bacily v mléce ? význam pro mlékárenské technologie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3ACEREUS10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:CEREUS10 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    B. cereus a další bacily v mléce ? význam pro mlékárenské technologie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zástupci rodu Bacillus jsou významnými představiteli technologicky nežádoucích a patogenních mikroorganismů. Protože jsou schopné tvořit vysoce rezistentní spory, mohou přežít pasterační záhřev a dostat se tak do finálních mléčných výrobků. Díky své schopnosti tvořit proteolytické a lipolytické enzymy mohou způsobovat kažení, a to zejména nefermentovaných mléčných výrobků. Riziko nežádoucích aktivit bacilů může být sníženo např. modifikací atmosféry, přídavkem antimikrobiálních látek nebo vyvoláním klíčení spor (vysokotlakým ošetřením, přídavkem klíčidel) ve spojení s následným tepelným ošetřením. Kroměřížské mlékařské dny 2010, 6. ? 7. 10. 2010, Kroměříž, ČR. Sborník str. 91 ? 95, vydal Kromilk, a.s., 6. 10. 2010.

  • Název v anglickém jazyce

    B. cereus and other bacilli in milk ? importance for dairy technologies

  • Popis výsledku anglicky

    Bacillus species are important representatives of spoilage and pathogenic microorganisms. Due to their ability to form highly resistant spores they can survive pasteurization and get to the final dairy products. And due to their ability to form proteolytic and lipolytic enzymes they can cause spoilage, especially of non-fermented dairy products. Risk of undesirable activities can be lowered by modification of atmosphere, adition of antimicrobial active compounds or induction of germination (by high pressure treatment or by germinant adition) in connection with subsequent heat treatment. Kroměřížské mlékařské dny 2010, 6. ? 7. 10. 2010, Kroměříž, ČR. Sborník str. 91 ? 95, vydal Kromilk, a.s., 6. 10. 2010.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Mikrobiologická rizika v mlékárenských výrobách - detekce a preventivní opatření</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů