Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nežádoucí enzymové aktivity B. cereus a B. licheniformis v mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3ALBCABL10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:LBCABL10 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nežádoucí enzymové aktivity B. cereus a B. licheniformis v mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    S využitím kultivačních plotnových metod byly testovány nežádoucí enzymové aktivity (proteolýza, lipolýza, dekarboxylasová aktivita) B. cereus a B. licheniformis při 6, 12, 25 a 30 °C. 72 % kmenů B. cereus tvořilo tyto enzymy po kultivaci 12 °C/6 dní, avšak žádný z testovaných kmenů nerostl za podmínek 6 °C/21 dní. Navíc denzita spor B. cereus okolo 10 KTJ/ml stačila k tomu, aby se mléko skladované při 12 °C zkazilo. Aby tedy nedošlo k tvorbě termorezistentních enzymů způsobujících kažení mléka a mléčných výrobků, lze doporučit dodržování chladicího řetězce a prevenci kontaminace mléka bakteriemi druhu B. cereus. Na druhou stranu B. licheniformis nepředstavuje významné riziko kažení při chladírenských teplotách. Vytvořené biogenní aminy, které byly detekovány orientační plotnovou metodou, byly ve vzorcích mléka pod mezí detekce iontově-výměnné chromatografické metody, a tedy pravděpodobně pro mléčné výrobky nepředstavují riziko.

  • Název v anglickém jazyce

    Undesirable enzymatic activities of B. cereus and B. licheniformis in milk

  • Popis výsledku anglicky

    Undesirable enzymatic activities (proteolysis, lipolysis, decarboxylase activity) of B. cereus and B. licheniformis at 6, 12, 25 and 30 °C were tested by means of cultivation plate methods. 72 % of B. cereus strains produced these enzymes after cultivation 12 °C/6 days, but none of tested strains grew after 6 °C/21 days. Moreover, B. cereus spore density about 10 cfu/ml was sufficient to spoil milk stored at 12 °C. To prevent of heat-resistant spoilage enzymes, keeping of chilling chain and exerting thesteps to prevent B. cereus species from milk contamination can be recommended. On the other hand B. licheniformis does not signify risk of spoilage under the chilling conditions. Formed biogenic amines, as detected by the screening plate method, were below the detection level of the ion-exchange chromatographic method in the milk samples, so they seem not to be a risk for dairy products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2010

  • Číslo periodika v rámci svazku

    123

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus