Potenciál mikroorganismů při kažení mléka a mléčných produktů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43899319" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43899319 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/14:#NE36
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potenciál mikroorganismů při kažení mléka a mléčných produktů
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci bylo zjišťováno, zda mikroorganismy izolované ze zkažených mlékárenských výrobků mohly způsobit kažení. U 48 kmenů (psychrotrofní mikroorganismy, Enterobacteriaceae, termorezistentní mikroorganismy, kvasinky, aj.) izolovaných ze syrového mléka či mlékárenských produktů byla testována jejich proteolytická či lipolytická aktivita, tvorba plynu, rezistence k vysokým obsahům naCl a nízkým pH, schopnost fermentovat sacharidy a různé další biochemické a mikrobiologické parametry. Izoláty byly téžidentifikovány pomocí MALDI-TOF. U všech izolátů byl prokázán potenciál kazit mlékárenské výrobky, a to zejména z hlediska tvorby plynu, fermentačních schopností či přežívání za nepříznivých podmínek.
Název v anglickém jazyce
The potential of microorganisms during spoilage of milk and dairy
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to evaluate strains isolated from spoiled dairy products whether they could cause spoilage. The ptoteolytic and lipolytic activity, production of gas, resistance to hogh content of NaCl and low pH, ability to ferment carbohydrates and various other microbiology and biochemical parameters were tested in 48 isolates (psychrotrophs, Enterobacteriaceae, thermoresistant microorganisms, yeasts and others) from raw milk and dairy products. The isolates were identified by MALDI-TOF. Thepotential to cause spoilage of dairy product was proved in all isolates, particularly from the point of view of the production of gas, fermentation abilities or growth under adverse conditions.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
147
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
17-20
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—