Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potenciál mikroorganismů při kažení mléka a mléčných produktů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43899319" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43899319 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/14:#NE36

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Potenciál mikroorganismů při kažení mléka a mléčných produktů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práci bylo zjišťováno, zda mikroorganismy izolované ze zkažených mlékárenských výrobků mohly způsobit kažení. U 48 kmenů (psychrotrofní mikroorganismy, Enterobacteriaceae, termorezistentní mikroorganismy, kvasinky, aj.) izolovaných ze syrového mléka či mlékárenských produktů byla testována jejich proteolytická či lipolytická aktivita, tvorba plynu, rezistence k vysokým obsahům naCl a nízkým pH, schopnost fermentovat sacharidy a různé další biochemické a mikrobiologické parametry. Izoláty byly téžidentifikovány pomocí MALDI-TOF. U všech izolátů byl prokázán potenciál kazit mlékárenské výrobky, a to zejména z hlediska tvorby plynu, fermentačních schopností či přežívání za nepříznivých podmínek.

  • Název v anglickém jazyce

    The potential of microorganisms during spoilage of milk and dairy

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to evaluate strains isolated from spoiled dairy products whether they could cause spoilage. The ptoteolytic and lipolytic activity, production of gas, resistance to hogh content of NaCl and low pH, ability to ferment carbohydrates and various other microbiology and biochemical parameters were tested in 48 isolates (psychrotrophs, Enterobacteriaceae, thermoresistant microorganisms, yeasts and others) from raw milk and dairy products. The isolates were identified by MALDI-TOF. Thepotential to cause spoilage of dairy product was proved in all isolates, particularly from the point of view of the production of gas, fermentation abilities or growth under adverse conditions.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    147

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    17-20

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus