Diverzita fungálních kontaminantů v mlékárenských provozech a produktech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F20%3AN0000040" target="_blank" >RIV/26722861:_____/20:N0000040 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Diverzita fungálních kontaminantů v mlékárenských provozech a produktech
Popis výsledku v původním jazyce
Kavková, M., Cihlář, J., Bazalová, O., Dráb, V.: Diverzita fungálních kontaminantů v mlékárenských provozech a produktech. Prezentace. Mléko a sýry, 23.01.2020, Praha, ČR. Houbové organismy, kvasinky a plísně, jsou všudypřítomné organismy, se širokou ekologickou valencí a se schopností kolonizovat různé substráty. V mlékárenských provozech, kromě technologicky užitných druhů, lze detekovat řadu houbových kontaminantů, které se nacházejí ve vzduchu, v technologických jednotkách jako jsou například solné lázně i na samotných produktech, u nichž mohou způsobovat nežádoucí vady. Vzorky získané z prostředí mlékáren tj.spady ze vzduchu, stěry z výroben, vzorky ze solných lázní a sýrů, byly podrobeny mikrobiologické analýze na selektivních médiích pro skupiny kvasinek a plísní na základě jejich mikroskopického obrazu a následně byl každý izolát identifikován molekulárně genetickými metodami. Výsledky potvrdily jak výskyt společných kontaminantů pro mlékárenské provozy, tak výskyt specifických druhů s ohledem na technologii a produkt. Četnost druhů i druhové spektrum bylo ovlivněno nejenom původem vzorku, ale také sezónností, zejména u spadů. Nejvyšší druhová diverzita u byla zaznamenána u rodů vláknitých hub Penicillium sp, Aspergillus sp., Cladosporium sp., Alternaria sp., Phoma sp. a Fusarium sp. Druhová diverzita u askomycetálních kvasinek byla nejvyšší u rodu Candida sp., u basidiomycetálních kvasinek u rodu Trichosporon sp..
Název v anglickém jazyce
Diversity of fungal contaminants in dairy plants and products
Popis výsledku anglicky
Kavková, M., Cihlář, J., Bazalová, O., Dráb, V.: Diversity of fungal contaminants in dairy plants and products. Presentation. Milk and cheese, 23.01.2020,Prague, Czech Republic. The fungi represented by moulds and yeast are widespread organisms performing wide ecological valence as well as the ability to colonize the various substrates. In dairies, the fungi occur as contaminants and spoilers in the air and in technological units such as salt baths. The contamination of the final dairy products can cause undesirable spoilage. The samples obtained from dairies included the air fall out, the samples from walls and gaskets and the samples from spoiled products were analysed by using standard microbiological and molecular methods. The results confirmed that some fungal species are common for most of the dairies in general whereas the others are specific to the technology and dairy products. The largest diversity was determined in genera Penicillium sp, Aspergillus sp., Cladosporium sp., Alternaria sp., Phoma sp., and Fusarium sp. The species diversity of yeast was high in genera Candida sp., and Trichosporon sp.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů